З початку війни на Сході загинуло понад 10090 людей, є загроза ескалації. ДОПОВІДЬ ООН

 

З початку збройного конфлікту на Сході України – з середини квітня 2014 року і до 15 травня 2017 року – загинули щонайменше 10 090 людей, включаючи 2 777 цивільних осіб, ще 23 966 осіб – поранено.
Як передає “Новинарня“, про це йдеться у доповіді ООН, опублікованій у Женеві 13 червня.

“Це стримана оцінка, яка базується лише на наявних даних. Разом з тим, реальні цифри, імовірно, вищі”, – сказано в коментарі до моніторингу.

Зазначається, що понад 1,6 млн. осіб змушені були залишити свої домівки і стали внутрішньо переміщеними особами, тим часом як близько 3 млн. людей залишилися на територіях, контрольованих озброєними групами. “Серед цих людей наростає відчай і тривога”, – констатують в ООН.

Зокрема, доповідь наголошує на таких проблемах:

Соціально-економічна криза на Сході країни поглибилась. Один з її чинників – “складна процедура верифікації, запроваджена у 2016 році,  що позбавила пенсій понад 400 тисяч громадян України”.

Доповідь рекомендує скасувати положення, які змушують пенсіонерів, що проживають на території підконтрольній озброєним групам, реєструватися в якості внутрішньо переміщених для отримання пенсії. “Цей крок необхідний для забезпечення  рівного ставлення до всіх громадян України, незалежно від місця їхнього проживання. Він також сприятиме майбутньому примиренню”, – заявляють в ООН.

Лінія зіткнення продовжує розділяти родини та громади, щодня обмежуючи право на свободу пересування.
Черги на пунктах пропуску досягли  рекордної довжини в березні-квітні. Лінію зіткнення тоді щомісяця перетинали більше 900 тисяч разів, в той час як у лютому було зафіксовано 550 тисяч перетинів.

Заборона на переміщення вантажів, зокрема вугілля і металопродукції, через лінію зіткнення, що була запроваджена урядом України, як і захоплення близько 54 підприємств озброєними групами на підконтрольній їм території, можуть спричинити серйозні негативні наслідки для прав людини. Низка підприємств,  включно з теплоелектростанціями, зупинили свою роботу або скоротили обсяги. Тисячі людей опинилися в ситуації ще більшої невизначеності щодо подальшої зайнятості, джерел доходів та засобів до існування.
“До того ж озброєні групи змусили вагому приватну організацію, яка забезпечувала гуманітарну допомогу 500 тисячам осіб, припинити діяльність у самопроголошеній “Донецькій народній республіці”, що посилило страждання найбільш уразливих та малозабезпечених верств населення”, – так ООН згадує про Фонд Ахметова, вигнаний з ОРДО.

Читайте також:
Місія ООН намагається шукати зниклого в Донецьку журналіста Стаса Асєєва

Доповідь містить інформацію про нові випадки незаконного або свавільного позбавлення волі, насильницьких зникнень та викрадень, зокрема на території, контрольованій озброєними групам. У низці таких справ, родини жертв не мали доступу до затриманих або ж інформації про їхнє місцезнаходження.

“Зберігалася практика застосування тортур: були задокументовані нові інциденти по обидва боки лінії зіткнення. Викликає занепокоєння, що неефективне розслідування катувань вкорінює почуття безкарності”, – сказано в прес-релізі.

Наголошується, що Моніторингова місія ООН з прав людини разом з іншими незалежними міжнародними спостерігачами все ще добивається вільного доступу до місць утримання під вартою в ОРДЛО (“на території, контрольованій озброєними групами”). Це необхідно для забезпечення захисту затриманих та їх доступу до реалізації прав людини.

“На підконтрольній урядові території, Моніторингова місія з прав людини, як і раніше, мала безперешкодний доступ до офіційних місць  утримання під вартою”, – визнали в ООН.

Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні зафіксувала ряд системних порушень права на справедливий судовий розгляд у справах, пов’язаних з конфліктом. До того ж, слідство у таких резонансних справах, як вбивство протестувальників на Майдані та насильство 2 травня 2014 року в Одесі “видається вибірковим”.
Минуло три роки, втім жоден з високопосадовців, причетних до цих вбивств та насильницьких смертей, досі не був притягнутий до відповідальності, підкреслили в ООН.

Доповідь виказує занепокоєння розвитком паралельних структур на контрольованій озброєними групами території.

Моніторингова місія з прав людини задокументувала ряд прикладів порушення цими структурами основних принципів і стандартів справедливого судового розгляду, а також права на свободу та особисту недоторканність, а також те, що вони не забезпечили ефективний механізм правового захисту.

Зазначається, що за даний період моніторингу “сторони збройного конфлікту на сході України неодноразово порушували угоди про припинення вогню, що спричинило подальше загострення бойових дій і загибель людей”.

Доповідь попереджає про ризик подальшої ескалації бойових дій із наближенням літа, враховуючи тенденції попередніх років.

Доповідь охоплює період з 16 лютого до 15 травня 2017 року, протягом якого Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні (ММПЛУ) задокументувала 36 смертей та 157 поранень серед цивільного населення внаслідок конфлікту.

Висновки цієї доповіді ґрунтуються на глибинних інтерв’ю із 252 свідками і жертвами порушень прав людини, а також на спостереженнях під час моніторингових візитів по обидва боки від лінії зіткнення.

Моніторинг ситуації з правами людини в Криму проводився на підставі двох резолюцій Генеральної Асамблеї: Резолюції 68/262 про «Територіальну цілісність  України» від 27 березня 2014 року і Резолюції 71/205 про «Ситуацію з правами людини в Автономній Республіці Крим та м. Севастополь» від 19 грудня 2016 року.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна