Українські журналісти виправдовуються, знявши маніпулятивний сюжет для Russia Today

Оператор телеканалу “Україна” Василь Скопик та журналіст-фрілансер Наталя Трофимова видали себе за журналістів ТРК “Україна” і зняли маніпулятивний сюжет для пропагандистського каналу Russia Today. Після скандалу, що виник через сюжет, Скопик вибачився і звільнився з каналу.

Про обман колег написала кореспондент НТН зі Львова Вікторія Балицька у “Фейсбуці”.

“Ці двоє обдурили прес-секретаря прикордонної служби… Зранку самозванці Скопик та Трофимова приїхали на пункт пропуску у Рава-Руській і, видавши себе за журналістів ТРК “Україна”, записати інтерв’ю із інспектором прикордонної служби і познімали черги у пункті пропуску”, – розповіла вона.

Наталія Трофимова

“Підозр ні в кого не виникло, бо Скопик показав посвідчення каналу. Згодом на “Раші тудей” вийшов коротенький матеріал про те, що Польща не хоче приймати по безвізу українців”, – зазначила журналістка.

Балицька констатувала, що прикордонницю переконали говорити російською, мотивуючи це тим, що канал “Україна” російськомовний.

“Втомлена жінка, яка відправцювала ніч, перевіривши 600 паспортів, наговорила на камеру що змогла, особливо не вдумуючись”, – розповіла Балицька.

Із сюжету видно, що на КПП стоїть чимала черга. Працівниця ДПСУ пояснює, що “ніч пройшла як завжди”, багато українців їдуть до Польщі на роботу – переважно ще з шенгенськими візами, а черга довга, бо польські колеги не поспішають із пропуском.

При цьому сюжет RT перервано на фразі: “Польская сторона не хочет принимать”. І на сайті, і у відео робиться висновок, нібито Польща не хоче приймати українців після впровадження безвізового режиму, що не відповідає дійсності.

Василь Скопик

Василь Скопик

Телеканал “Україна”, який належить Рінату Ахметову, заявив, що його колектив обурений поведінкою колег і проводить внутрішнє розслідування.

“Колектив каналу “Україна” обурений поведінкою колег, які зневажають професійну честь і гідність, і не думають не тільки про імідж свого каналу, але й рідної країни.
У зв’язку з інцидентом, що стався 11 червня, проводиться внутрішнє розслідування, за результатами якого будуть вжиті відповідні заходи”, – зазначили на телеканалі.

“Василь Скопик є оператором львівського корпункту каналу “Україна”. У неділю, 11 червня, Василь Скопик редакційних завдань від свого керівництва не отримував. Однак, порушивши всі інструкції, Скопик самовільно взяв камеру і відправився на зйомки, що не мають відношення до каналу “Україна”. Наталія Трофимова не є співробітником каналу “Україна” і в будь-яких трудових відносинах з каналом і львівським корпунктом не перебуває”, – додали на каналі.

Оператор ТРК Україна Василь Скопик виправдовується тим, ніби не знав, що його відео потрапить на Russia Today.

 

“Я надав всю вичерпну інформацію разом з відзнятим матеріалом службі розслідувань [телеканалу “Україна”]. Я добровільно написав заяву на звільнення, бо прекрасно розумію (як би цинічно це для вас не звучало), що репутація та самоповага безцінні. Я персонально зателефонував людям на митниці, що допомагали мені під час проведення зйомки і просив вибачення. Те саме зробив з дирекцією каналу”, – повідомив Скопик у коментарі “Українській правді”.

“Мені страшенно соромно і боляче за свій вчинок. Але зрозумійте… Я оператор. Знімаю 14 років. Знімаю для всіх. Знімав для Reuters, BBC, DW, для цілої низки українських каналів. Приходжу на студію зливаю на Fex.net і віддаю посилання. Все. Що далі відбувається з цим матеріалом, я не цікавлюсь”, – розповів Скопик.

Він сказав, що працює з Трофимовою близько року, робив з нею “сюжети про діток, шахові турніри, проекти “своїми руками”, проекти про переселенців у Львові”.

У свою чергу Наталія Трофимова в коментарі “Українській правді” повідомила, що “написала запит на телеканал [Russia Today] і чекає на відповідь, як у них опинилося наше відео”. За її словами, зйомка проводилася для неназваного “продакшену”.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна