За останні півтора року в полон до бойовиків ОРДЛО потрапили 42 українці, – СБУ

 

Від початку 2016 року – тобто в період, коли інтенсивність бойових дій на Донбасі суттєво знизилася порівняно з першими 1,5 роками війни – в заручники незаконних збройних формувань потрапили 42 громадянина України. Такі дані повідомила Служба безпеки України у відповідь на запит “Новинарні“.

Відповідна статистика згадана у великому матеріалі нашого видання “Як вижити в полоні та після нього“, опублікованому 9 червня.

Зазначається, що офіційні коментарі щодо кількості громадян, яких сепаратисти незаконно утримують в ув’язненні зараз, надає лише СБ України.

Керівник управління взаємодії із ЗМІ та громадськістю СБУ Олена Гітлянська повідомила: при Службі створено Об’єднаний центр з координації пошуку, звільнення незаконно позбавлених волі осіб, заручників та встановлення місцезнаходження безвісти зниклих в районі АТО.

“За обліковими даними Центру, станом на 2 червня 2017 року в заручниках залишаються 128 осіб, в тому числі: військовослужбовці [ЗСУ] – 61, особи, які проходять службу в Національній гвардії України – 4, співробітники МВС – 3″, – повідомили у спецслужбі.

Нагадаємо, у грудні українська сторона на переговорах у Мінську заявляла, що Києву відомо про місце перебування 58 заручників.

Водночас представники ОРДЛО підтверджують утримання менш як половини українців із тих 128-ми, яких рахує СБУ.

Як зазначають автори “Новинарні“, загальна “українська” цифра полонених і зниклих безвісти (їх понад 400) зменшується, коли надходять підтверджені дані про смерть бійця, який вважався заручником. І збільшується – коли в неволю до “сепарів” потрапляють нові українські військові.

Починаючи з 2014 року, в полоні бойовиків ОРДЛО побувало загалом близько 1300 українських бійців – без урахування тих, кого вважають зниклими безвісти. Про це свідчать джерела “Новинарні” в Міноборони.

Останнім наразі цивільним, хто потрапив у заручники до бойовиків, став донецький журналіст і блогер Станіслав Асєєв, який писав репортажі для українських ЗМІ і повідомлення в соцмережі про життя на окупованій території Донеччини під псевдонімом “Станіслав Васін”.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна