У Британії буде уряд меншості. ОСТАТОЧНІ ПІДСУМКИ ВИБОРІВ

 

У Великій Британії підбили підсумками дострокових парламентських виборів, що відбулися 8 червня.

За підсумками підрахунку даних по всіх виборчих округах, де обирали 650 депутатів Палати громад, правляча Консервативна партія отримала 318 мандатів, що на 12 менше, ніж на виборах-2015. Їхні головні суперники лейбористи здобули 262 місця (+30).

Далі йдуть Шотландська національна партія — 35 (-21), Ліберал-демократична партія — 12 (+4), Демократична юніоністська партія (Північна Ірландія) — 10 (+2), “Шинн Фейн” (Північна Ірландія) — 7 (+3), “Плайд Кемрі” (Партія Уельсу) — 4, Зелена партія — 1, незалежні — 1.

Оскільки жодна партія не набрала більше половини мандатів, виникла ситуація “підвішеного” парламенту, коли потрібно або формувати коаліцію, або уряд меншості і шукати додаткові голоси для кожного конкретного голосування.

Чинна прем’єр-міністр і лідерка Консервативної партії Тереза Мей уже оголосила, що має намір сформувати уряд меншості, і на аудієнції в королеви Єлизавети II в Букінгемському палаці 9 червня попросила формального дозволу на формування такого уряду.

При цьому Мей заявила, що розраховує на підтримку “друзів” із Демократичної юніоністської партії у формуванні уряду.

“Наші дві партії мали міцні відносини упродовж багатьох років, і це мені надає впевненості вважати, що ми зможемо працювати разом в інтересах всього Сполученого Королівства”, – наводить слова Мей агенція Reuters.

За інформацією ЗМІ, північноірландська Демократична юніоністська партія готова підтримати консервативний уряд без формального входження до коаліції. Разом торі і DUP мають 328 голосів, тоді як мінімальна більшість потребує 326 мандатів.

Як відомо, позачергові вибори, ініційовані прем’єром Терезою Мей та призначені на 8 червня, мали посилити позиції консерваторів та зміцнити переговорну позицію уряду Терези Мей щодо умов виходу з ЄС – на підставі референдуму про Brexit 23 червня 2016 року, коли прихильники розриву з Євросоюзом перемогли з незначною перевагою.
Два терористичні акти – в Манчестері та Лондоні – майже зрівняли підтримку консерваторів та лейбористів.

Фракція консерваторів за підсумками виборів зменшилася на 21 мандат, і лідер лейбористів Джеремі Корбін оцінив це як вияв “недовіри” з боку громадян та закликав Терезу Мей піти у відставку.
Однак право починати формування уряду в Британії має партія, яка на виборах посіла перше місце, а торі за підсумками виборів 8 червня випередили лейбористів на 56 мандатів.

За словами Мей, новий уряд розпочне переговори з Європейським Союзом стосовно виходу Британії з його складу через 10 днів.

 

Читайте також:
Єврорада отримала листа Терези Мей про Brexit. ТЕКСТ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна