У бою за Жолобок бійці ЗСУ “віджали” в бойовиків прапор “Новоросії”. ФОТО, ВІДЕО

 

За підсумками контратаки українських військ у районі села Жолобок Попаснянського району на Луганщині лінія фронту не змінилася. При цьому українські бійці тримають селище та його околиці під вогневим контролем, бойовики туди і не повернулися. Про це йдеться в сюжеті ТСН.

Під час втечі бойовики загубили прапор так званої “Новоросії”, котрий тепер демонструють як трофей українські солдати.

“Вони почали масово відступати, кидаючи не тільки зброю, лишаючи не тільки своїх загиблих та поранених, але й ось такий прапор. Я знаю достеменно, що наші бійці ніколи прапор би не лишили ворогу – билися б за нього до останнього”, – пояснив один із учасників бою.

Військові розповідають, що бій був дуже щільний – на одну невеличку ділянку припало близько 80 влучань.

“Був бліндаж – немає бліндажа. Людей добре, що не було”, – констатує один із піхотинців ЗСУ.

Бійці кажуть, що противник робив акцент на артпідготовку і застосовував різні види важкої зброї. Внаслідок цього з боку ЗС України є один загиблий, але втрати бойовиків більші. Точну кількість загиблих і поранених бойовиків “ЛНР” з’ясувати важко, але розвідники повідомляють про втрату сепаратистами 25 людей.

Офіцери пояснюють вогневу активність важливістю Жолобка.

“Більше половини Бахмутської траси контролюють Збройні сили України. Жолобок – це така розв’язка, де дорога йде до Луганська. Нашим завданням було зірвати плани незаконних збройних формувань для розширення плацдарму та подальшого наступу. Це танконебезпечний напрямок, 29-й блокпост. Їхні плани були зірвані”, – пояснив один з офіерів ЗСУ.

Командири наголошують, що за мінськими домовленостями ця територія є підконтрольною українському урядові, тож сепаратистів там жодним чином не повинно бути.

Як раніше повідомляв журналіст Юрій Бутусов, унаслідок боїв за Жолобок 93-тя бригада зайняла нові рубежі на Слов’яносербському виступі.

Район Бахмутської траси – дороги Р-66 з Луганська – ще з часів перших Мінських угод у вересні 2014-го став ареною запеклих боїв. Українські війська контролюють виступ, який з півночі підпирається річкою Сіверський Донець, а з півдня – трасою Р-66, південніше якої розташовується Первомайськ та агломерація населених пунктів навколо нього. Ця територія повинна була, за умовами перемир’я, контролюватися українськими військами. Проте російське командування неодноразово завдавало ударів, щоб зрізати виступ, зайняти селище Кримське і вийти на цій ділянці до Сіверського Дінця.

У ході боїв у жовтні 2014-го і в січні-лютому 2015-го противник порушив Мінські угоди й захопив частину цього району. Починаючи з вересня 2016-го, підрозділи 93-ї механізованої бригади здійснюють поступове заняття “сірої зони”, залишеної підрозділами ЗСУ в 2014-му.

За цей час вся “сіра зона” вже повернулася під контроль українських військових, на деяких ділянках просування склало до трьох кілометрів.

“1-6 червня 2017-го штурмові групи 1-го і 2-го батальйонів 93-ї бригади зайняли район висоти 150,3 і північну околицю села Жолобок”, – розповів журналіст.

Нагадаємо, прес-служба 93 омбр 2 червня повідомила про те, що підрозділи бригади зайняли кілометр “сірої зони” під Бахмуткою, однак речник Міноборони спростовував ці заяви.

Читайте також:
Бої за Жолобоцький плацдарм: 11 бойовиків убито, – штаб АТО

Інтенсивність боїв 7 червня перевищила січневі показники Авдіївки,
– речник МОУ. КАРТА АТО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна