Катарська криза: Трамп оголосив про намір припинити фінансування Дохою тероризму

 

Президент США Дональд Трамп звинуватив Катар у фінансуванні тероризму і заявив, що час покласти цьому край. Про це він сказав 9 червня на прес-конференції після переговорів у Білому домі з президентом Румунії Клаусом Йоганнісом.

“Ми повинні припинити фінансування тероризму. Я вирішив разом із держсекретарем США Рексом Тіллерсоном, нашими видатними генералами і військовими чиновниками, що настав час закликати Катар зупинити фінансування. Вони повинні зупинити це фінансування екстремістської ідеології”, — підкреслив Трамп.

Американський лідер закликав “припинити вчити людей вбивати інших людей, припинити заповнювати їх голови ненавистю і нетерпимістю”.

“Я не буду називати інші країни. Ми не закінчили вирішувати цю проблему, але ми її вирішимо. У нас немає вибору”, — додав він.

Як відомо, 10 країн, серед яких союзники США та найближчі сусіди Катару – Саудівська Аравія, Об’єднані Арабські Емірати, а також Єгипет, розірвали з ним дипломатичні відносини. Сенегал заявив про відкликання свого посла з Катару і солідарність з Саудівською Аравією в кризі. Йорданія прийняла рішення знизити рівень свого дипломатичного представництва в Катарі, а також відкликала ліцензію у катарського телеканалу Al Jazeera, який уже заблокований в ОАЕ та Саудівській Аравії.

Причиною таких заходів стало звинувачення влади Катару в підтримці терористичної діяльності, у тому числі “Аль-Каїди” та “Ісламської держави”, а також зближення Катару з Іраном. Доха ці закиди відкидає.

Тим часом відомо, що влада Катару виплатила 1 млрд. доларів міжнародним терористам та іранським чиновникам, нібито щоб звільнити взятих у заручники 26 членів королівської сім’ї, їхніх охоронців та десятки інших людей.
Вони були захоплені джихадистами під час полювання в Південному Іраку.
За даними Financial Tomes, влада Катару в цілому виплатила близько $1 млрд. терористичному угрупованню, пов’язаному з “Аль-Каїдою”, а також службам безпеки Ірану. Деякі джерела називають таку операцію прихованим способом фінансування терористів.

Читайте також:
У США вважають, що катарську кризу спричинили російські хакери

Дональд Трамп призначив держсекретаря Рекса Тіллерсона посередником у контактах між низкою арабських країн в Перській затоці і Катаром.
У свою чергу керівництво Туреччини ухвалило рішення про відправку своїх військ до Катару.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна