Справа про побиття АТОвців 9 травня в Дніпрі: підозру вручено 16 особам

 

У Дніпрі у справі про сутички 9 травня біля монументу Слави вручено повідомлення про підозру 16 особам. Про це у п’ятницю, 9 червня, повідомили заступник прокурора області Роман Токар та керівник слідчого відділу обласної прокуратури Сергій Лисаченко.

За інформацією Токаря, якого цитує “Радіо Свобода“, слідство встановило роль кожного із підозрюваних, зокрема було вручено повідомлення про підозру трьом організаторам, двом особам, які передавали кошти, одному координатору, який керував молодиками на місці подій, а також десятьом активним учасникам масових заходів.

Як зазначив Роман Токар, їхні дії кваліфіковані за різними статтями Кримінального кодексу України.

Сімом особам обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

При цьому слідчі уклали угоди з чотирма особами, які співпрацюють зі слідством, надаючи важливі дані. Ці люди брали участь у масовому заході, але фізичної шкоди учасникам не спричиняли, їм призначено штрафи – по 50 неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

На брифінгу посадовці прокуратури оприлюднили частину фото та аудіо матеріалів слідства, які, за словами прокурорів, доводять провину підозрюваних.

“Слідчими встановлено, хто саме з підозрюваних спричиняв тілесні ушкодження потерпілим. Це все зафіксовано доказами, які здобуто по кримінальному провадженню”, – сказав заступник прокурора області.

За словами Романа Токаря, досудове розслідування справи наразі закінчується, у п’ятницю розпочинається процедура ознайомлення обвинувачених з матеріалами справи, а наступного тижня вона має бути скерована до суду.

В ході слідства допитано понад сто свідків, проведено 38 обшуків, 90 впізнань та низку інших слідчих дій. 14 осіб у справі визнали потеплілими.

Читайте також:
Є докази, що “тітушок” у Дніпрі під час провокацій 9 травня організував Опоблок, – Луценко

Дніпровський “тітушка 9 травня” – боксер з Краматорська
– вийшов з тюрми під заставу

Як повідомляла “Новинарня“, у Дніпрі 9 травня під час ходи до монументу Слави представників Соціалістичної партії та партії “Опозиційний блок” виникли сутички між громадськими активістами, ветеранами АТО з одного боку та охороною (“тітушками” Вілкула) і поліцією  – з іншого. Громадські активісти виступили проти політичної символіки лівих та “Опоблоку”. Поліція застосувала кийки і силу, виступивши на боці “тітушок”. Свідки зазначили, що бійку почали саме “молодики спортивної статури”, які з помаранчевими відмітками на грудях охороняли агітаційні намети “Опоблоку”.

Постраждали кілька ветеранів АТО, одного з розбитою головою забрала швидка допомога.
Всього у відділення поліції було доставлено 15 осіб. Травмовано 14 осіб – 8 учасників заходу і 6 поліцейських.
Пізніше генпрокурор Юрій Луценко заявив, що затримано 12 “тітушок”.

Прокуратура Дніпропетровщини почала кримінальне провадження за фактом перевищення влади службовими особами поліції області за ч. 2 ст. 365 КК України.
Як свідка у справі викликали організатора ходи “Опоблоку”, нардепа Олександра Вілкула.

10 травня очільник МВС Арсен Аваков підписав наказ про звільнення з посад начальника управління поліції Дніпропетровської області генерала Ігоря Репешка, начальника міського управління поліції Дніпра полковника Андрія Бідила й відповідних заступників щодо забезпечення громадської безпеки. Голова Національної поліції Сергій Князєв призначив новим керівником ГУ НП в Дніпропетровській області Віталія Глуховерю.

Читайте також:
“День поразки”. Як 9 травня засвідчило провал реформи української поліції

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна