“Чи хочете ви, щоб Каталонія стала незалежною державою у формі республіки?” Іспанська автономія проголосила ще один референдум

 

Прем’єр-міністр автономного іспанського регіону Каталонія Карлес Пучдемон у п’ятницю, 9 червня, оголосив про рішення провести 1 жовтня 2017 року референдум щодо відокремленні Каталонії від Іспанії.

У телезверненні Пучдемон заявив, що питання в бюлетені буде сформульоване так: “Чи хочете ви, щоб Каталонія стала незалежною державою у формі республіки?”

Прем’єр наголосив, що він залишається відкритим до діалогу з іспанським урядом, проте саме проведення референдуму не може бути предметом переговорів, інформує агентство AP.

З погляду уряду Каталонії, який послідовно виступає за відокремлення від Іспанії, результати плебісциту будуть зобов’язальними.
Проте уряд Іспанії на чолі з прем’єр-міністром Маріано Рахоєм неодноразово наголошував, що не дозволить проведення референдуму про відокремлення Каталонії.

У 2014 році у Каталонії було проведено перший референдум за відокремлення від Іспанії, хоча його було заборонено судом і визнано “неформальним”. Тоді із 6,3 мільйона осіб, що мають право голосувати, 2,3 мільйона прийшли на референдум, з них 80 відсотків висловилися за незалежність Каталонії.
У листопаді 2015 року каталонський парламент затвердив “дорожню карту” досягнення незалежності від центрального уряду в Мадриді. Проте у серпні 2016 року цю постанову каталонського парламенту анулював Конституційний суд Іспанії.
7 квітня 2016 року після кількатижневих дебатів парламент Каталонії підтвердив резолюцію про незалежність, анульовану Конституційним судом Іспанії.

Читайте також:
Каталонія: екс-главу уряду судять за сепаратистський референдум.
Під судом – 40-тисячний мітинг

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна