У Британії відбуваються дострокові вибори до парламенту. Торі здають позиції

 

У Великій Британії в четвер, 8 червня, відбуваються позачергові парламентські вибори.

Голосування почалося о 7:00 ранку за місцевим часом (9:00 за Києвом) на більш ніж 40 тисячах виборчих дільниць по всій країні і триватиме до 22:00.

У Британії зареєстровано 46,9 млн. виборців, які оберуть 650 членів парламенту.

Попередні вибори в парламент відбулися в 2015 році. Вибори в 2017 році – позачергові.
Пропозицію щодо їх проведення 18 квітня подала прем’єр-міністр Тереза Мей. Наступного дня законопроект підтримали 522 депутати, проти проголосували лише 13 депутатів.

За словами Мей, необхідність проведення дострокових парламентських виборів зумовлена тим, що парламент залишається розділеним щодо питання виходу країни з Європейського Союзу, і дострокові вибори – спосіб забезпечити політичну стабільність перед початком реалізації Brexit, посиливши позиції правлячої Консервативної партії.

На час оголошення проведення дострокових виборів у квітні середній показник підтримки консерваторів становив понад 40%, тоді як їхні головні конкуренти, лейбористи, мали підтримку трохи понад 20% британців.

За всіма розкладами, після провалу на минулих виборах лейбористи ще довго не мали серйозно впливати на британську політику. Однак, не в останню чергу через терористичну атаку в Манчестері, лейбористи змогли стрімко наростити свої показники.

Згідно із нещодавнім опитуванням YouGov, Лейбористська партія може сподіватися на 38% голосів виборців та 269 місць відповідно, тоді як торі можуть розраховувати на 42% голосів виборців і 302 місця у 650-місному парламенті.
Наразі консерватори мають одноосібну більшість – 330 місць. Проте після 8 червня у торі може виявитися навіть менше мандатів, ніж було до виборів, і для створення більшості слід буде формувати коаліцію.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна