Насильство в будь-якій формі неприйнятне – так вважають понад 80% українських військових. ДОСЛІДЖЕННЯ

 

Військовослужбовці, як і цивільне населення, надають перевагу мирному вирішенню конфліктів.

Про це свідчать результати соціологічного дослідження* “Ставлення цивільного населення та військових до фактів конфліктів і насильства”, наданого “Новинарні” прес-службою ГО “Психологічна кризова служба «Українська асоціація фахівців із подолання наслідків психотравмуючих подій»”.

Всупереч поширеному уявленню про те, що в разі конфлікту з цивільним населенням військові є більш агресивними, насправді обидві сторони вважають більш прийнятними ненасильницькі способи вирішення конфлікту. При цьому і перші, й другі намагаються уникати одне одного.

“Це означає відсутність діалогу і точок для порозуміння”, – коментує дані опитування психолог кризової служби Ольга Кухарук.

Більшість опитаних – 67% цивільних і 59% військових – вважають, що в разі виникнення конфлікту цивільній людині краще не сперечатися. 30% і 34% відповідно дотримуються думки, що цивільний має “продемонструвати повагу” до військового.

70% цивільних і 69% військових вважають, що в конфліктній ситуації військовослужбовцю “варто вийти на мирне вирішення”, 28% цивільних і 39% військових підтримують варіант “промовчати/відійти”. 33% цивільних  31% військових виступають за те, щоб люди у формі взагалі менше контактували з мирними людьми, яких не знають.

Також дослідження виявило розбіжності в уявленнях щодо проблем посттравматичного синдрому (ПТСР). Так, 71% серед цивільного населення вважає, що бійці неминуче мають ПТСР і не можуть самостійно розібратися з цією проблемою. Серед військових так думають 53%.

Читайте також:
Війна за ветерана. Як суспільство й держава борються за психологічну адаптацію учасників АТО

Ставлення до насильства загалом в опитаних суперечливе. 81% військових і 90% цивільних вважають насильство у будь-якій формі неприйнятним.
Але на думку 32% опитанихпсихологічне насильство (зневага, тиск, лайка) є допустимим методом впливу. У зоні АТО цей показник вищий – 38%.

Найпроблемнішими виявилися питання домашнього і гендерного насильства. Так, кожен четвертий з опитаних вважає, що стороннім краще не втручатися в сімейні конфлікти, навіть якщо йдеться про насильство.

Із тим, що участь у бойових діях не є виправданням насильства та агресії стосовно своєї родини, погоджуються 73% військових та 79% цивільних.

Проте 29% чоловіків-військових і 27% цивільних  погодилися з твердженням, що якщо в сім’ї чоловік хоче статевих стосунків, жінка має підкоритися, бо “це її обов’язок“.

“Цікаво, що тих, хто погодився, серед цивільних було більше у центрі та на заході. Але у зоні АТО 90% не погодилися з цим твердженням. Водночас серед військових найвищий відсоток згоди з цим твердженням був на сході – 34%“, – зауважила директор департаменту експертизи, моніторингу та законотворчої діяльності громадської організації “Ла Страда-Україна” Катерина Бороздіна.

15% військових і 10% цивільних вважають, що жінка, яку зґвалтували, часто сама винна в цьому.

На думку 14% респондентів, жінка взагалі не повинна скаржитися на насильство.

При цьому вдвічі більше опитаних – 28% – вважають: якщо побили чоловіка, то він сам винен, що не зміг себе захистити.

А якщо чоловік зазнав сексуального насильства, то він не повинен нікому в цьому не зізнаватися, вважають 45% опитаних.

Соціологи зауважують, що на деякі питання люди схильні відповідати не по-щирості, а так, як прийнято в суспільстві, тому ці цифри можуть бути заниженими.

Також було досліджено уявлення військових та цивільних про ЗМІ. Як з’ясувалося, 76% військових та 86% цивільних вважають, що “з інформації у ЗМІ неможливо зрозуміти, де правда, а де брехня”.

А 73% військових і 82% цивільних поскаржилися на те, що в пресі “майже немає чесної інформації, як насправді служать в армії та що таке війна”. 

*Дослідження проводили окремо серед цивільних осіб та військових у Центральній, Західній та Південно-Східній Україні, зокрема в зоні АТО. Загалом було опитано 1270 респондентів, проведено 6 фокус-груп.

Читайте також:

ООН оприлюднила доповідь про сексуальне насильство в контексті війни в Україні

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна