ПЕРША ЗАЧИСТКА АТО. Три роки тому на Красним Лиманом знову замайорів синьо-жовтий прапор

 

Дар’я Бура
проект “Повернись живим”

(FB)

Рівно три роки тому, 5 червня 2014-го, над містом Красний Лиман на Донеччині знову замайорів український прапор. Тоді хотілося вірити, що це початок швидкого відновлення миру на території Луганської та Донецької областей.

Перші числа червня 2014 року – вся країна намагається усвідомити, що в нас почалась війна, в новинах використовують невідому до цього абревіатуру “АТО”, а українська армія робить усе можливе, щоб (десь, по розрахунках, до осені) звільнити міста від прихильників “новоросії” і вийти на державний кордон.

В Красному Лимані із 3 червня відбувалася зачистка. В місті і навколо було облаштовано близько п’яти “сепарських” блокпостів, які треба було знищити, не шкодуючи ворога.

Протягом трьох днів українській армії доводилося знищувати вогневі точки противника. Долати постійні засідки, непогано облаштовані укріплення “ДНРів” у самому місті і на околицях.

Наша авіація проводила розвідку, а десантники 25-ї, 79-ї, 95-ї бригад, бійці 24-ї бригади та спецназ квартал за кварталом займали місто. І ніби й не грандіозні бої, але українським військовим довелося добряче подовбатися, щоб здолати самовпевнених до цього прихильників “республік”.

Я завжди боюсь писати про бої, зачистки, операції, бо мене там не було, а скільки б очевидців не переслухати, все одно для кожного ці дні запам’яталися по-різному.
Та, кажуть, між 13:00 і 14:00 5 червня 2014 року місто Красний Лиман (із 2017 року – Лиман) повністю перейшло під контроль української армії і було очищене від терористів.

Було складно, іноді страшно, але це був лише початок серйозної війни. Попереду будуть ще звільнені і втрачені міста, роки війни, втрати, але тоді військові вірили в свій успіх і доводили це навіть без важкої техніки і танків.

Сьогодні багато хлопців, свідків тих подій 14-го року знову повернулися на фронт. Вони й далі боронять Донбас від ворога.

Війна змінилась, але не припинилась. Військовим потрібно вижити. Допомагайте в цьому своїй армії: благодійний фонд допомоги армії “Повернись живим”.

ОФІЦІЙНО. 22-тисячний Красний Лиман на півночі Донецької області став першим значним населеним пунктом Донбасу, який був звільнений силами АТО та зачищений від проросійських бойовиків.

Сепаратисти захопили міськвідділ міліції Красного Лимана 12 травня 2014 року (одночасно із захопленням будівель СБУ і міліції в Слов’янську). Невдовзі після переговорів бойовики залишили місто, але невдовзі здійснили новий напад на управління МВС, а 30 квітня близько 40 терористів з автоматами Калашникова увірвалось на сесію міськради, домоглися визнання “Донецької народної республіки” та встановили блокпости при в’їзді у місто.

8 травня 2014 року в Греківському лісі на Луганщині було знайдене спалене разом з автомобілем тіло голови Краснолиманського осередку Всеукраїнського товариства “Просвіта” Валерія Сала.

3 червня сили антитерористичної операції пішли в наступ, висунувши вимогу про складення зброї.
Зачистка міста тривала 4 і 5 червня. Було ліквідовано укріплений військовою технікою опорний пункт бойовиків у захопленій в середині квітня міській лікарні. Загинула одна людина.

Деякі терористи та їхні поплічники були затримані, допомогу в їх виявленні надавали місцеві жителі. Більшість російських бойовиків передислокувалася до Слов’янська.

5 червня указом в.о. президента України головою Краснолиманської РДА було призначено Костянтина Матейченка (нині – нардеп від “Народного фронту”). У Лимані відновила роботу міська рада та міськуправління української міліції.

Читайте також:
Росіянин Борис Сисенко, знищений у ДАПі в травні 2014 року
командир загону “Іскра”, був полковником ФСБ, як і Гіркін

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна