На Київщині затримано групу осіб на чолі з поліцейським, які за гроші хотіли викрасти й вивезти в Росію бізнесмена

Українські силовики затримали групу осіб, які за винагороду мали викрасти й вивезти в Росію колишнього російського громадянина, що виїхав до України через переслідування.

Про це повідомив генеральний прокурор України Юрій Луценко.

“Прокуратура Київської області спільно зі співробітниками Служби безпеки України затримала групу осіб, до складу якої входив начальник райвідділу поліції, які на замовлення громадянина РФ, за грошову винагороду в розмірі 17 мільйонів доларів, намагались організувати викрадення та переправлення на територію Росії колишнього громадянина РФ”, – написав Луценко у “Фейсбуці“.

За його словами, через переслідування російською владою чоловік переїхав в Україну і займається тут виробничим бізнесом.

Потенційних викрадачів затримали під час отримання “авансу” в розмірі 100 тисяч доларів.

Луценко також уточнив, що події відбувалися в Обухові Київської області. Імені можливої жертви викрадення генпрокурор не повідомив.

Водночас у СБУ уточнили, що викрадення хотів організувати колишній бізнес-партнер тепер уже українського комерсанта, щоб вивезти його в Росію й “вибити начебто існуючий борг у 17 мільйонів доларів“. . При цьому на сайті силового відомства зазначається, що організатор викрадення мав двох спільників.

Організатором викрадення погодився стати начальник одного з райвідділів поліції Київщини, де мешкає жертва. За даними СБУ, “поліцейський через свої контакти у кримінальних колах підшукав виконавця, що гарантував вивезення бізнесмена до РФ за допомогою учасників підконтрольного йому злочинного угруповання”.

Плата за “роботу” мала становити 300 тисяч доларів США.

За інформацією спецслужби, для того, щоб збільшити “гонорар” начальник райвідділу запропонував замовникам інший варіант. За його словами, надійніше вирішите питання через керівництво СБУ, на яке він начебто має “прямий вихід”. Він запевняв, що голова СБУ особисто за винагороду забезпечить відкриття проти бізнесмена кримінального провадження з подальшим арештом.

Потім поліцейський запропонував ще два варіанти: “вибивати” гроші з комерсанта в Україні або екстрадувати його в Росію, де замовники мали можливості для цього.

“Звісно, жодних можливостей «вирішити» питання ані через голову СБУ, ані через інше керівництво Служби начальник райвідділу не мав”, – наголошують у спецслужбі.

СБУ також повідомляє, що одночасно з поліцейським та найнятим ним виконавцем викрадення правоохоронці затримали в Києві й самого замовника викрадення.

Триває досудове розслідування у кримінальному провадженні, відкритому за ч. 1 ст. 14 та ч. 3 ст. 146 Кримінального кодексу України.

Читайте також:

Екс-ФСБшник Богданов визнав, що відео звільнення – інсценоване, але його справді викрадали

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна