Молдова поставила своїх прикордонників і митників на ПП “Кучурган” між Україною і “ПМР”

 

Самопроголошена “Придністровська Молдавська республіка” висловила обурення у зв’язку з тим, що молдовські прикордонники та митники почали працювати в пункті пропуску біля кордону з боку України, який придністровці вважають “своїм”.
Про це йдеться в заяві так званого “міністерства закордонних справ ПМР”.

“31 травня 2017 року представники митних та прикордонних органів Республіки Молдова розташувалися на українському пункті пропуску “Кучурган” на державному кордоні з Придністров’ям, зламавши тим самим раніше існуючі механізми транскордонної взаємодії і поставивши під загрозу регіональну стабільність”, – сказано в заяві.

У “ПМР” здивовані, що президент Молдови Ігор Додон, який “активно критикує угоду про асоціацію Молдови з Євросоюзом”, підтримав і схвалив рішення про контроль Молдовою кордонів Придністров’я в рамках угоди Молдови з ЄС.

“Нав’язаний за прямої підтримки Європейського Союзу молдавсько-український митно-прикордонний контроль на кордоні з Придністров’ям є одним з елементів комплексної блокадної стратегії із нанесення істотного збитку та поетапного обмеження потенціалу Придністровської Молдавської Республіки у всіх значимих сферах”, – поскаржилися в “МЗС ПМР”.

У Тирасполі стверджують, що такі дії Молдови спровокують загострення ситуації.

“Очевидно, що спільний контроль Молдови та України над однією з ділянок придністровсько-українського державного кордону є навмисним провокаційним кроком, розрахованим у тому числі на різкі дії з боку Придністров’я. Не залишає сумнівів, що мета такої тактики полягає в намірі спровокувати загострення ситуації в області регіональної безпеки з метою посилення подальших агресивних заходів щодо Придністров’я”, – йдеться в заяві.

Раніше стало відомо, з 20 травня пропуск вантажів у Придністров’я через територію України буде здійснюватися тільки за умови погодження з нацагентством з безпеки харчових продуктів Республіки Молдова.

Читайте також:
Президент Молдови готовий дати особливий статус ПМР для її реінтеграції

На кордоні з Придністров’ям сепаратисти затримали шістьох українців,
їх передали російським військовим

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна