В ОРДЛО – 128 українських заручників, понад 400 зниклих безвісти, – Геращенко

 

Заручниками бойовиків ОРДЛО залишаються 128 українських громадян. Ще понад 400 осіб українська сторона на сьогоднішній день вважає зниклими безвісти на Донбасі.
Як передає “Новинарня“, такі цифри озвучила перший заступник голови Верховної Ради, учасниця мінських переговорів Ірина Геращенко 29 травня після зустрічі в Києві з 27 послами країн-членів ОБСЄ, які постійно акредитовані при штаб-квартирі Організації.

“Ключові меседжі української сторони на цій зустрічі наступні: ми наголошуємо на пріоритетності безпекового і гуманітарного блоку мінських угод, тільки після їх виконання буде створено фундамент для переходу до політичного блоку. Ми НАПОЛЯГАЄМО на негайному звільненні 128 заручників і готові заради цього до найширшого компромісу, що продемонстрували під час процедури верифікації, відкривши допуск до українських тюрем відповідній групі [представників ОБСЄ та матерів з ОРДЛО], що проводила верифікацію. Ми просимо країни ОБСЄ зайняти однозначну і жорстку позицію в питанні негайного звільнення заручників в ОРДЛО і політв’язнів в РФ”, – написала Геращенко у “Фейсбуці”.

“Ми вимагаємо негайного допуску міжнародних гуманітарних місій на всю окуповану територію, допуску МКЧХ (Міжнародного комітету Червоного Хреста) до пошуку більш ніж 400 зниклих безвісти. Ми вимагаємо допуску СММ ОБСЄ на всю окуповану територію аж до неконтрольованої частини україно-російського кордону, до закритого Дебальцева й інших населених пунктів. Ми вважаємо, що СММ ОБСЄ має під час роботи патрулів і моніторингу приділяти особливу увагу КПВВ, екологічно небезпечним об’єктам, школам і лікарням. Ми виступаємо за цілодобову роботу місії”, – підкреслила Геращенко.

Читайте також:
Геращенко до ОБСЄ:
Без миротворчої місії на Донбасі важко досягти його деокупації

Сепаратисти ОРДЛО зірвали домовленість про обмін полонених.
Кличуть Медведчука

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна