Геращенко до ОБСЄ: Без миротворчої місії на Донбасі важко досягти його деокупації

 

Без введення миротворчої місії на окуповані території Донецької й Луганської областей буде важко досягти їх демілітаризації та деокупації.
Про це про це заявила перший заступник голови Верховної Ради Ірина Геращенко після зустрічі з делегацію постійних представників держав-учасниць ОБСЄ, повідомляє УНІАН.

“Без введення миротворчої місії на окуповані території буде важко досягти там як демілітаризації, так і деокупації. Тому ми стоїмо на позиціях, що потрібно, щоб було прийнято позитивне рішення відносно миротворчої місії на Донбасі”, – сказала Геращенко.

Вона наголосила, що прийняття такого рішення блокує Росія.

Також Геращенко додала, що під час зустрічі ставилось питання щодо неприпустимості порушення прав людини в Криму та недопуску з боку РФ моніторингових місій, в тому числі правозахисників, на окуповану територію Криму.

При цьому, за словами Ірини Геращенко, Україна наполягає, щоб Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ отримала доступ до неконтрольованої ділянки кордону між РФ та Україною та “закритого” міста Дебальцеве.

“Ми вважаємо, що необхідно, звичайно, удосконалити моніторинг місії СММ ОБСЄ… В українському суспільстві є велике запитання відносно того, чому сьогодні, за ці три роки війни, місія ОБСЄ лише кілька разів була біля кордону. Чому не допускаються до всієї окупованої території. І, наприклад, закритим залишається Дебальцеве”, – зазначила перший віце-спікер ВР.

Вона підкреслила, що українська сторона наполягає, щоб біля контрольних пунктів в’їзду-виїзду працювали цілодобово спеціальні хаби СММ ОБСЄ.

У ході зустрічі з постійними представниками держав-учасників ОБСЄ Ірина Геращенко також висловила думку, що випадки загибелі представника Спеціальної моніторингової місії та сексуальних домагань до спостерігачів мають стати приводом для ухвалення резолюції на засіданні Парламентської асамблеї ОБСЄ.

У “Фейсбуці” Геращенко зазанчила, що в ці дні в Україні з візитом перебувають 27 послів країн-членів ОБСЄ, які постійно акредитовані в Відні при штаб- квартирі ОБСЄ.
“Важливо, що вперше ці високопоставлені дипломати відвідають не лише Київ, але і Донбас, аби на власні очі побачити безпекову і гуманітарну ситуацію в зоні конфлікту”, – додала вона.

Читайте також:
“5 хвилин шизофренії”.
Як в “ДНР” тренують “мирну” відсіч збройній іноземній місії. ФОТО, ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна