У США помер Збігнєв Бжезінський, автор “Великої шахівниці” і концепції розширення НАТО

Помер Збігнєв Казімеж Бжезінський, американський політолог і державний діяч, колишній радник з національної безпеки президента США Джиммі Картера.
Про це 26 травня повідомила донька політолога на своїй сторінці в Instagram.

У березні 2017 року Бжезінському виповнилося 89 років.

Поряд з Генрі Кіссінджером та Самуелем Гантінгтоном він вважався одним з найвпливовіших геостратегів США.

За офіційною біографією, він народився в 1928 році в родині дипломата у Варшаві, але за іншими даними – в польському консульстві у Харкові на вул. Ольмінського, де працювали батьки, і записаний ними як народжений у Польщі.

З 1938 року жив у Канаді, після війни став громадянином США, зробив академічну кар’єру. У 50-х роках він викладав у Гарварді, а в 60-80-х очолював Інститут з питань комунізму в Колумбійському університеті.
Бжезінський – автор глобальної стратегії антикомунізму і жорсткої лінії щодо СРСР.

Був радником у президентів США Кеннеді і Джонсона. У 1977-1981 роках обіймав посаду радника з національної безпеки в адміністрації Картера.

Бжезінський був відомий тим, що допомагав усунути економічні перешкоди між СРСР, Китаєм і країнами Заходу. Крім цього, Бжезінський допомагав Картеру подолати глибокі протиріччя між лідерами Ізраїлю та Єгипту.

1981 року його було відзначено президентською Медаллю Свободи “за роль у нормалізації відносин США з Китаєм та за його внесок у справу захисту прав людини та державну політику безпеки США”.

1985 року при адміністрації Рональда Рейгана Бжезінський працював членом Комісії з хімічних озброєнь при президенті США. З 1987 до 1988 року працював у Комітеті комплексної довгострокової стратегії Міністерства оборони, був членом Ради національної безпеки. З 1987 до 1989 р. також працював у Президентській раді зовнішньої розвідки (президентська комісія з нагляду за розвідницькими службами США).

Під час президентської кампанії 1988 року Бжезінський був співголовою Консультативної групи з національної безпеки в команді Дж. Г. В. Буша.

У період президентства Клінтона Бжезінський виступив автором концепції розширення НАТО на Схід.

Автор книги “Велика шахівниця” (1997), в якій відверто виклав свої погляди на тактику і стратегію, що мають забезпечити Сполученим Штатам першість в світі.
Не дивлячись на те, що книга призначалась американським політикам, політологам і студентам, найбільшого розголосу і навіть скандалу книга зажила у Росії.
На думку Бжезінського, Росія можлива як імперія лише разом з Україною, без України Росія буде ставати все більш азійською і продовжить втрачати своє значення як світова наддержава.

В останні роки Бжезінський брав участь у різних консультаціях і переговорах, спрямованих на залучення колишніх республік СРСР до НАТО. Вважав декомунізацію України найважливішим досягненням для ідеологічного суверенітету України і вірив у процвітання Росії після Путіна.

“Головне, що повинні зрозуміти в Росії, – для процвітання і успіху їй потрібно зближення із Заходом, інакше вона програє все Китаю. Демократизація – одне з головних умов процвітання Росії. І я думаю, це станеться вже після Путіна”, – заявив він в інтерв’ю “Голосу Америки” у 2012 році.

У 2006 році став почесним доктором НаУКМА.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна