Комюніке G7 щодо України: головне – Мінськ і санкції проти РФ, а в реформах допоможуть

 

Глави держав та урядів країн Великої сімки (США, Велика Британія, Канада, Франція, Італія, Німеччина та Японія) вважають виконання Мінських угод єдиним шляхом врегулювання конфлікту на Донбасі. Про це йдеться в підсумковому комюніке саміту G7, що завершився 27 травня в курортному італійському місті Таорміна на Сицилії.

“Врегулювання довготривалої кризи в Україні може бути досягнуто лише завдяки повному виконанню усіма сторонами їхніх зобов’язань за Мінськими угодами. Ми підтримуємо зусилля “нормандської групи” та схвалюємо багатосторонню налаштованість ОБСЄ на деескалацію кризи”, – наголосили лідери “Сімки”.

Також у комюніке G7 відзначено роль Російської Федерації у дестабілізації ситуації в Україні.

“Ми відзначаємо відповідальність Російської Федерації у конфлікті та підкреслюємо її роль, яку вона повинна зіграти, щоб відновити мир і стабільність”, – наголосили лідери “Групи семи”.

У разі необхідності вони готові посилити санкції проти Росії.

“…Проте ми також готові запровадити подальші обмежувальні заходи для того, щоб збільшити ціну для Росії, якщо її дії призведуть до цього”, – наголосили лідери G7.

“Ми нагадуємо, що тривалість санкцій чітко пов’язана з повним виконанням Росією її зобов’язань за Мінськими угодами та поваги до суверенітету України. Санкції можуть бути скасовані, якщо Росія виконає свої зобов’язання”, – зазначено в комюніке.

Глави найсильніших держав вільного світу підтримали територіальну цілісність України та засудили окупацію Кремлем Криму.

У документі сказано: “Ми знову заявляємо про наше засудження незаконної анексії [Росією] Кримського півострова, знову підтверджуємо нашу політику невизнання та повністю підтримуємо незалежність, територіальну цілісність та суверенітет України”.

США, Велика Британія, Канада, Франція, Італія, Німеччина та Японія як G7 висловили готовність і надалі допомагати Україні із впровадженням реформ.

“Ми зберігаємо наше зобов’язання надавати допомогу Україні у впровадженні її амбітного та, тим не менш, необхідного порядку денного реформ, і ми схвалюємо досягнутий на даний момент прогрес Києва”, – сказано в комюніке.

Читайте також:
В італійській Таорміні стартував саміт G7. Говоритимуть і про Україну

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна