Президент Польщі хоче призначити референдум про нову конституцію на 100-річчя незалежності

 

Президент Польщі Анджей Дуда висловив бажання, щоб референдум у справі змін до конституції країни відбувся 11 листопада 2018-го – у 100-ту річницю Дня незалежності. Як передає Польське радіо, про це Дуда заявив у зверненні до поляків, присвяченому дворіччю його перебування на посаді президента, 25 травня.

Анджей Дуда повідомив, що звернеться до Сенату Польщі з проханням призначити референдум на цю дату.

Він наголосив на символізмі цієї дати, особливо в контексті змін у державній системі.

“Свято 100-річчя здобуття незалежності Польщі – це, на мою думку, найкращий день для визначення необхідних змін в державній системі. Ці зміни вперше в історії визначить все польське суспільство. Я глибоко переконаний в тому, що ніхто не засумнівається у висловленій на референдумі думці народу. Наступна робота буде присвячена проекту нової конституції для Республіки Польща”, – сказав Анджей Дуда.

За словами глави держави, Польща потребує нової конституції для того, щоб ефективно розвиватися, бути сильною державою, з якою рахуються на міжнародній арені, і близькою до суспільства, а також гарантувати громадянам свободу і рівність.

У зверненні до поляків Анджей Дуда відзначив, що останні два роки в Польщі – це період великих змін у соціальній, політичній та економічній сферах.
За його словами, керівній партії “Право і справедливість” вдалося провести ряд важливих реформ, хоча багато хто не вірив у це.

“Всупереч тим, хто повторював, що це неможливо, ми запустили програму підтримки демографічної ситуації „Родина 500+”, знизили пенсійний вік, з успіхом організували Всесвітні дні молоді і саміт країн-членів НАТО у Варшаві”, – нагадав він.

Дуда наголосив, що сьогодні Польща є безпечною державою, яку захищає не тільки власна армія, але також і війська союзників. За його словами, що ці досягнення переконують у тому, що польський народ може досягнути ще більшого.

Як відомо, Анджей Дуда переміг у другому турі президентських виборів 24 травня 2015 року, випередивши чинного на той час президента Броніслава Коморовського на 3%.

Читайте також:
Дуда пообіцяв Порошенку розібратися
з демонтажем пам’ятника воякам УПА в Грушовичах

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна