Справи затриманих у Криму “українських диверсантів” розвалюються, – ЗМІ

 

В окупованому Росією Криму майже рік залишаються за ґратами дев’ятеро громадян України, яких Федеральна служба безпеки РФ затримала за нібито розвідувальну і диверсійну діяльність на півострові. Кримінальні справи більшості з них засекречені, водночас є дані, що ці справи розвалюються. Про це повідомляє “Німецька хвиля”.

Жителю Енергодара Запорізької області Євгену Панову, якого у серпні минулого року ФСБ затримала першим, звинувативши у “диверсійній діяльності”, пощастило – кілька місяців тому адвокатка Ольга Дінзе, найнята родиною Панова, змогла зустрітися з затриманим.

“Лише зараз я отримала доступ до матеріалі дослідчої перевірки, де йдеться, що призначений адвокат “не помітив” тортур, які застосовувалися до підзахисного. Мені ж він розповів, що його катували, тримали увесь час на голові чорний мішок, підвішували за руки на наручниках, допитували електрострумом. Це підтверджується опіками на ногах і ранами”, – розповідає Ольга Дінзе.

Однак справа Панова, як і справи щодо ще вісьмох українців, які на час затримання мешкали у Криму, до суду все ще не передані. Суди – щоразу в закритих судових засіданнях – лише продовжують затриманим запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Серед бранців Кремля у справі “українських диверсантів” – Андрій Захтей, колишній співробітник кримського СІЗО Ревдан Сулейманов, дальнобійник Володимир Присич, а також Володимир Дудка, підприємці Олексій Стогній та Гліб Шаблій, Дмитро Штибліков і Олексій Бессарабов – експерт та журналіст, які працювали в аналітичній компанії “Центр Номос”.

“Все вказує на те, що справа так званих українських диверсантів почала розсипатися, оскільки після дев’яти місяців тримання під вартою у ФСБ з’являються різні спроби створити достовірну картинку про існування нібито диверсійної групи, але не вдається”, – каже колега Штиблікова і Бессарабова по роботі в аналітичному центрі Михайло Гончар.

Він вважає, що дії затриманих українців намагаються перекваліфікувати на різні статті обвинувачення, оскільки доказів диверсійної підготовки ФСБ так і не знайшла.

“Немає шансів довести, що умисно діяла диверсійна група. Абсурдність справи стає наочною”, – каже Гончар.

З цим погоджується й керівниця Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник. За її словами, справа “українських диверсантів” включає в себе кілька кримінальних справ. При цьому статті, за якими звинувачують затриманих українців, у кожній справі різні, і ФСБ використовує ті, які вигідні їй на даний момент. Наприклад, спочатку Сулейманова звинувачували за організацію диверсій, а нині – за “завідомо неправдиве повідомлення про терористичний акт”, а Стогнія – за “незаконне виготовлення зброї”.

Рідні та правозахисники вимагають від української влади активізувати переговори з європейськими та американськими партнерами України щодо посилення санкцій за незаконні затримання і репресії українців в Криму.

“Ми зробимо все, аби кожен день перебування під вартою бранців Кремля, зокрема, затриманих у Криму, коштував Росії дуже дорого, аби якомога швидше всі наші громадяни були на волі”, – заявила Ольга Скрипник.

Читайте також:
Під час обшуку ФСБ знайшла в “диверсанта” Штиблікова візитку Яроша
й декоративну булаву. ВІДЕО

Колеги арештованих у Криму Штиблікова й Бессарабова закликають світову експертну спільноту до протестів

Український заручник Панов зміг написати з “Лефортово” листа: скаржиться на тортури

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна