ЗМІ оприлюднили схему поставок вугілля з ОРДЛО до Росії і назад в Україну

 

У 2016 році Росія отримала з окупованих територій Донецької і Луганської областей 940 тисяч тонн антрациту і ще близько 95 тисяч тонн інших сортів вугілля.

Як повідомляє Liga.net, це лише ті обсяги, які офіційно потрапили до статистики залізничних перевезень Російської залізниці.

У 2015 році до Росії з України нелегально вивезли близько 1,3 мільйона тонн вугілля лише антрацитової групи.

Зазначається, що з Донбасу до РФ вивозять вугілля фірми олігарха-втікача Сергія Курченка “Петролеум капітал”, “Внєшторгсервіс” та низка інших компаній. Далі паливо йде на експорт до європейських та африканських країн.

Схему таких поставок налагодили ще два роки тому. Російські держоргани оформлюють вивезення донбаського вугілля як імпорт з України. Постачальники, засновані лідерами бойовиків “ЛНР/ДНР”, проходять у документах як українські компанії. Одержувачі вугільної продукції в Росії переоформлюють нелегальне вугілля та експортують його з російських портів або постачають на електростанцію на півдні РФ, що належить “Газпрому”. Частина вивезеного з Донбасу палива повертається в Україну під виглядом південноафриканського вугілля для потреб державної компанії “Центренерго”.

Крім структур Курченка, поставками вугілля з Донбасу до Росії займається компанія “Вугільні технології” з Ростова-на-Дону. Засновником компанії значився Валерій Донсков. Пізніше серед власників “Вугільних технологій” з’явилися ще дві людини – В’ячеслав Дрюченко і Олександр Мельничук. Всі троє володіють по 33% статутного капіталу трейдера.

Мельничук на сепаратистських ресурсах згадується як “заступник міністра енергетики ЛНР”. Він також володіє 10% в заснованій у вересні 2014 року “Кримській паливно-енергетичній компанії” (КТЕК, Сімферополь). Мажоритарний власник цієї компанії через дніпровську компанію “ЮГ-Скан” – Сергій Огурцов. У Верховній Раді V скликання Огурцов значився помічником “регіонала” Олега Царьова.

У Мельничука є брат Сергій. Сергій Мельничук є власником зареєстрованої в Києві компанії “Ровеньки-вуглепостач”. Ця компанія до березня 2017 року була найбільшим легальним експортером видобутого в ОРДЛО сортового антрациту. Вугілля компанія купувала в холдингу ДТЕК Ріната Ахметова.

Через блокаду окупованих територій “Ровеньки-вуглепостач” згорнула експортний бізнес.

 

Читайте також:
Від “Лайфа” до Засядька. Бойовики “ДНР” оприлюднили список
віджатих підприємств

“Віджатими” українськими заводами в ОРДЛО керує
екс-губернатор Іркутської області Росії, – ЗМІ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна