Майдан у Венесуелі: загинули вже 48 протестувальників, підпалили прибічника влади

 

У столиці Венесуели Каракасі на 50-й день антиурядових виступів маніфестанти облили бензином і підпалили 21-річного Орландо Хосе Фігуеру, запідозривши у крадіжці. Він вижив, але отримав опіки 80% тіла.

Президент Ніколас Мадуро порівняв антиурядових демонстрантів, які вчинили підпал, із бойовиками “Ісламської держави”. У виступі по ТБ глава держави зазначив, що на молодика напали, бо він є “чавістою” (прибічником покійного лівого президента Венесуели Уго Чавеса, соратником якого є й Мадуро).

Тим часом за 50 днів антиурядових акцій протесту у Венесуелі загинули вже 48 осіб. Про це 21 травня повідомила влада країни, передає Deutsche Welle.

23-річний учасник антиурядової демонстрації  в місті Валера (штат Трухільйо) 20 травня загинув від рани, отриманої в результаті пострілу в груди. Також були поранені 18-річний юнак та 50-річна жінка.
Того дня по всій Венесуелі в акціях протесту проти політики президента Мадуро брали участь понад 200 тисяч осіб, з них 160 тисяч – у Каракасі, де поранень зазнали 46 осіб. У низці міст протести переросли у криваві сутички з поліцією і армією.

З початку протестів (1 квітня) у Венесуелі сотні людей отримали тілесні ушкодження, близько 2,2 тис. осіб було затримано, понад 160 – заарештовано.

Венесуела охоплена глибокою економічною кризою. Вуличні виступи проти лівого президента Ніколаса Мадуро почалися після рішення верховного суду країни, яке серйозно обмежило владу опозиційного парламенту – Національної асамблеї. Рішення згодом було скасовано, проте прихильники опозиції вийшли на вулиці з вимогою відставки членів суду. Також демонстранти вимагають проведення дострокових виборів і звільнення з в’язниць лідерів опозиції.

1 травня президент Венесуели Ніколас Мадуро оголосив про підвищення мінімальної зарплати, пенсій і зарплат бюджетникам на 60%. Мінімальний оклад був підвищений до 200 тис. боліварів, на чорному ринку цю суму можна обміняти приблизно на 50 доларів США.

Читайте також:
Лівий президент Венесуели дав задній хід,
після того як позбавив повноважень парламент

Венесуела для економії змінила часовий пояс

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна