Рада нарешті скасувала “закон Савченко”

 

Верховна Рада ухвалила зміни до Кримінального кодексу України про правила покарань та зарахування терміну попереднього ув’язнення, скасувавши так званий “закон Савченко”.

Як передає “Новинарня“, 18 травня за законопроект №5534 за основу та в цілому проголосували 227 народних депутатів.
Вирішальним стало позитивне голосування групи “Відродження”.

Таким чином, попередній термін ув’язнення суд зараховуватиме у разі позбавлення волі в термін покарань “день за день”.

“Просто частина статті Кримінального кодексу повертається назад у тому ж вигляді, в якому її свого часу прибрали”, – пояснив глава парламентського Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Андрій Кожем’якін.

“Сьогодні за тяжкі та особливо тяжкі злочини насильники, вбивці, як правило, сидять у СІЗО. Всі, хто навіть скоїли тяжкі та середньої тяжкості злочини, як правило, йдуть на поруки, під домашній арешт. Важливою мотивацією сьогодні особисто для мене є те, що вбивця, насильник і зрадник повинні сидіти день за день”, – роз’яснив він.

У свою чергу автор законопроекту Антон Яценко (група “Відродження”) зазначив, що ухвалений раніше парламентом закон, який передбачає зарахування дня перебування в СІЗО за два дні колонії, був великою помилкою, яка. За його словами, ця помилка коштувала 55 життів, 22 зґвалтування, 760 розбійних нападів, скоєних тими, хто достроково вийшов із тюрем.
“Вийшли зараз на свободу злочинці, які вбивали, розбійники. Звичайно, ми повинні це свавілля зупинити”, – вказав автор законодавчої ініціативи.

Ще станом на вересень 2016 року за “законом Савченко” вийшли 9 тисяч ув’язнених. Серед них – суддя-хабарник Зварич та нардеп-убивця Лозінський.

Нагадаємо, раніше Рада кілька разів провалювала скасування “закону Савченко” чи зміни до нього.

Це був єдиний законопроект, поданий нардепом Надією Савченко, поки вона перебувала в СІЗО в Росії.

Читайте також:
Савченко подумує над незначною зміною в “закон Савченко”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна