“Бацька” поміг. Новітній український ракетний комплекс “Грім” поставили на білоруське шасі

 

Новий український оперативно-тактичний ракетний комплекс “Грім” (розробник – КБ “Південне”, Дніпро) вперше виїхав на ходові випробування і потрапив на аматорське фото.

Як пише UMP, світлина була викладена на одному з форумів із коментарем (рос.):

«Ехал на учебу в Харьков и встретил вот эту конструкцию, допускаю что это МЗКТ. Кто поможет идентифицировать, а также понять предназначение?».

Машина на знімку дуже схожа на оприлюднене раніше КБ “Південне” фото самохідної пускової установки ОТРК “Грім” у процесі збирання.

ОТРК Грім

За наявною інформацію, розробкою та виготовленням шасі пускової установки займається Харківське конструкторське бюро з машинобудування ім. Морозова (ХКБМ).

При цьому білоруський сайт BY24 констатує, що новітня українська “зброя відплати” базується на шасі Мінського заводу колісних тягачів (МКЗТ).

“Крім характерних зовнішніх рис тягача, про можливе білоруське походження свідчать і його технічні характеристики. МЗКТ-79292 здатний транспортувати вантаж масою до 35 тонн, що відмінно вписується в параметри “Грому”, – ідеться в повідомленні.

Офіційно Мінський завод колісних тягачів ніяк не коментує чутки, що періодично потрапляють у ЗМІ, про можливу співпрацю з “Укроборонпромом”. При цьому МКЗТ не висловлює жодних претензій українським “оборонникам”.

Як раніше інформувала “Новинарня“, гендиректор заводу “Павлоградського хімічного заводу” Леонід Шиман заявляв, що створення “Грому” почалося після закриття проекту щодо створення ОТК “Сапсан” в 2013 році.
Бойова дальність ракет становить 280-450 кілометрів. Боєзаряд однієї ракети здатний вразити живу силу і техніку противника на площі 10 тисяч кв. метрів.

Читайте також:
У грудні – випробування українського ракетного комплексу “Грім”

Росія вже кілька років вимагає в Білорусі продати контрольний пакет акцій Мінського заводу колісних тягачів (МЗКТ), що випускає шасі для подібних ракетних комплексів і навіть стратегічної ядерної зброї.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна