Уряд планує збільшити трудовий стаж для виходу на пенсію з 25 до 35 років

 

Розроблена урядом пенсійна реформа передбачає поетапне збільшення трудового стажу для виходу на пенсію з 25 до 35 років.

Про це йдеться в інформаційних матеріалах на урядовому інтернет-ресурсі, присвяченому пенсійній реформі, повідомляє УНІАН.

“Пенсія за віком 60 років призначатиметься при наявності страхового стажу 25 років. Кожні 12 місяців вимога до розміру страхового стажу буде збільшуватися на 1 рік. І в 2028 році, щоб отримати пенсію за віком, необхідно буде мати 35 років страхового стажу“, – зазначається в матеріалах.

У запропонованому варіанті пенсійної реформи для стимулювання продовження роботи після досягнення пенсійного віку пропонується залишити діючу систему доплати (бонус) за більш пізній вихід на пенсію – 0,5% від нарахованої пенсії за кожен додатковий місяць страхового стажу або 6% за рік.

У разі виходу на пенсію з відстрочкою більше 5 років такий бонус складе 0,75% від нарахованої пенсії за кожний місяць страхового стажу після досягнення 60-річного віку (або 9% за рік).

Також передбачається, що в 63 роки пенсія за віком, як для чоловіків, так і для жінок, призначатиметься при наявності страхового стажу тривалістю від 15 до 25 років. Кожні 12 місяців вимога до кількості страхового стажу буде збільшуватися на 1 рік до досягнення в 2028 році 25 – 35 років страхового стажу.

При цьому, якщо у 63-річної людини не буде зазначеної тривалості страхового стажу, вона матиме право вибрати: допрацювати необхідну кількість років або придбати необхідну тривалість страхового стажу для призначення пенсії у віці від 63 до 65 років.

Відповідно до запропонованої реформи, починаючи з 1 січня 2019 року, особам зі страховим стажем 15 років пенсія за віком призначатиметься в 65 років. При цьому особи, які не мають такого стажу, матимуть право на призначення державної соціальної допомоги по досягненні 65 років.

Читайте також:

МВФ: підвищення пенсійного віку в Україні критично важливе для продовження кредитування

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна