Газпром виводить з України кошти

 

ПРАТ “Газтранзит”, що частково належить російському монополісту “Газпром”, виплатить своїм акціонерам 209,066 мільйона гривень дивідендів.

Про це компанія повідомляє в системі розкриття інформації НКЦПФР, пише “Економічна правда” з посиланням на “Інтерфакс-Україна”.

Відповідне рішення було ухвалено на зборах акціонерів “Газтранзиту” 28 квітня.

Антимонопольний комітет України 11 квітня 2017 року направив до Державної виконавчої служби заяву про відкриття виконавчого провадження щодо примусового стягнення з “Газпрому” штрафу в розмірі 172 млрд. гривень.

При цьому глава АМКУ Юрій Терентьєв окремо зазначив, що “Газпром” є співзасновником компанії “Газтранзит”, якому належить будинок в Києві, а також інші активи.

АМКУ просить накласти арешт на майно та кошти “Газпрому” і заборонити їх відчуження.

22 січня 2016 року АМКУ оштрафував “Газпром” на суму 85,966 млрд. гривень за зловживання монопольним положенням на ринку транзиту газу.

12 квітня 2016 року “Газпром” подав позов у Господарський суд Києва з проханням визнати недійсним це рішення АМКУ, але позов так і не було прийнято до розгляду.

“Газпром” намагався оскаржити визначення Госпсуду Києва про повернення його позову без розгляду, але суди вищих інстанцій підтвердили законність такого рішення.

АМКУ подав позов у Господарський суд Києва про примусове стягнення штрафу й пені (у розмірі, аналогічному штрафу) 5 жовтня 2016 року.

Міністерство енергетики Росії 9 грудня 2016 року висловило стурбованість рішенням Господарського суду Києва про стягнення з “Газпрому” штрафу й заявило, що пені викликають ризики для надійності й стабільності транзиту російського газу через Україну.

Міністерство енергетики Росії закликало Україну скасувати це рішення.

Міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик вважає, що вилучення транзитного газу в рамках можливого виконання рішення Господарського суду Києва про стягнення з “Газпрому” штрафу АМКУ неможливе.

Також Насалик підтвердив, що прем’єр-міністр Володимир Гройсман гарантував Єврокомісії, що транзитний газ не буде арештовано за рішенням суду.

Рішення про зобов’язання сплатити штраф і пеню набуло чинності 22 лютого.

21 квітня АМКУ повідомив, що подав заяву у Виконавчу службу для примусового стягнення.

Читайте також:

“Нафтогаз”: Росія готує для Європи нову газову кризу, як у 2006 і 2009 роках

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна