В’язнів “ЛНР” морять голодом і змушують ставати бойовиками, – СБУ

 

На Луганщині Служба безпеки України заочно повідомила про підозру щодо участі у діяльності терористичної організації дев’ятьом ватажкам так званого “управління виконання покарань МВС ЛНР”. Про це повідомляє прес-центр СБУ.

“Наразі на підконтрольній проросійським бойовикам території ОРЛО тисячі людей утримуються у виправних закладах у нелюдських умовах. Вони позбавлені медичної та правової допомоги, піддаються фізичним та моральним знущанням. Ватажки терористів використовують їх як «гарматне м’ясо»”, – заявляють у спецслужбі.

Зокрема до СБУ звернувся колишній в’язень, який прибув на контрольовану Україною територію Луганщини після відбуття покарання в Алчевській виправній колонії № 13 – закладі для хворих на туберкульоз.

За його словами, в період активних бойових дій, зокрема під Дебальцевим, ув’язнених змушували писати заяви про вступ до лав бойовиків. За відмову ‒ переводили до ізолятора та морили голодом. Тих, хто погоджувався, передавали так званим “ополченцям”. Їх документи знищувалися, а люди зникали й більше не поверталися. Засуджені вважають їх загиблими.

За його свідченнями, засуджених у колонії №13 постійно били та відмовляли їм у лікуванні. Особливо жорстоко ставились до тих, хто не хотів отримувати так званий “паспорт ЛНР”.

“Зазвичай побиттям та залякуванням в’язнів займався засуджений на ім’я Ігор, наближений до адміністрації наглядач за «табором». Він щомісяця платив начальнику колонії 50 тисяч російських рублів за можливість добре харчуватись, користуватися телефоном і Wi-Fi”, – повідомляє СБУ з посиланням на свого інформатора.

Відбувши покарання, багато колишніх в’язнів намагаються виїхати з окупованих територій та розпочати нове життя у вільній Україні, зазначають у спецслужбі.

Читайте також:
80% в’язнів спецколонії в Єнакієвому звільнені й прийняті до лав “ДНР”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна