В Україні заборонено російські соцмережі, Яндекс, 1С та інші Mail.ru

 

Президент Петро Порошенко своїм указом ввів санкції в Україні проти компаній, що представляють російські соцмережі та антивіруси.

Згідно з указом президента України №133/2017 “Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 28 квітня 2017 року “Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)”, обмежувальні санкції передбачають заборону інтернет-провайдерам надання послуг з доступу користувачам мережі інтернет до ресурсів сервісів “Mail.ru”, “Вконтакте”, “Одноклассники”. Санкції також введені проти ТОВ “Яндекс”, російських компаній розробників-антивірусів “Лабораторія Касперського” і “Доктор Веб”.
Про це свідчить додаток юридичних осіб, до яких застосовуються обмежувальні заходи (санкції), опублікований на сайті глави держави.

Санкції проти ТОВ “Мэйл.РУ ГРУП” (Москва) і ТОВ “Мейл.РУ Україна” (м. Київ), ТОВ “Вконтакте” (м. Санкт- Петербург) і ТОВ “В Контакті” (м. Київ) запроваджені на три роки.

Вони передбачають:

  1. блокування активів – тимчасове обмеження права особи користуватися та розпоряджатися належним їй майном;
  2. обмеження торговельних операцій;
  3. запобігання виведенню капіталів за межі України;
  4. зупинення виконання економічних та фінансових зобов’язань;
  5. анулювання або зупинення ліцензій та інших дозволів, одержання (наявність) яких є умовою для здійснення певного виду діяльності, зокрема, анулювання чи зупинення дії спеціальних дозволів на користування надрами;
  6. обмеження або припинення надання телекомунікаційних послуг і використання телекомунікаційних мереж загального користування;
  7. повна або часткова заборона вчинення правочинів щодо цінних паперів, емітентами яких є особи, до яких застосовано санкції згідно з цим Законом;
  8. заборона видачі дозволів, ліцензій Національного банку України на здійснення інвестицій в іноземну державу, розміщення валютних цінностей на рахунках і вкладах на території іноземної держави;
  9. припинення видачі дозволів, ліцензій на ввезення в Україну з іноземної держави чи вивезення з України валютних цінностей та обмеження видачі готівки за платіжними картками, емітованими резидентами іноземної держави;
  10. заборона передання технологій, прав на об’єкти права інтелектуальної власності;
  11. заборона інтернет-провайдерам надання послуг з доступу користувачам мережі інтернет до ресурсів сервісів “Mail.ru” (www.mail.ru) та соціально-орієнтованих ресурсів “Вконтакте” (www.vk.com) та “Одноклассники” (www.ok.ru).

Санкції проти ТОВ “Яндекс” (Москва) і “Яндекс. Україна” (Київ) також введені на три роки. Вони передбачають:

  1. блокування активів – тимчасове обмеження права особи користуватися та розпоряджатися належним їй майном;
  2. обмеження торговельних операцій;
  3. запобігання виведенню капіталів за межі Україні;
  4. зупинення виконання економічних та фінансових зобов’язань;
  5. обмеження або припинення надання телекомунікаційних послуг і використання телекомунікаційних мереж загального користування;
  6. заборона здійснення державних закупівель товарів, робіт і послуг у юридичних осіб-резидентів іноземної держави державної форми власності та юридичних осіб, частка статутного капіталу яких знаходиться у власності іноземної держави, а також державних закупівель у інших суб’єктів господарювання, що здійснюють продаж товарів, робіт, послуг походженням з іноземної держави, до якої застосовано санкції згідно з цим Законом;
  7. припинення видачі дозволів, ліцензій на ввезення в Україну з іноземної держави чи вивезення з України валютних цінностей та обмеження видачі готівки за платіжними картками, емітованими резидентами іноземної держави;
  8. заборона передання технологій, прав на об’єкти права інтелектуальної власності.

Також обмежувальні заходи передбачають заборону інтернет-провайдерам надання послуг з доступу користувачам мережі інтернет до ресурсів/сервісів “Яндекс”, які визначені у рішенні  РНБО.

Санкції проти акціонерного товариства “Лабораторія Касперського” (Москва) та ТОВ “Лабораторія Касперського Україна”, ТОВ “Доктор Веб” (Москва) та ТОВ “Центр технічної підтримки “Доктор Веб” теж введені на три роки. Серед обмежувальних заходів – “заборона інтернет-провайдерам надання послуг з доступу користувачам мережі інтернет до ресурсів http://www.kaspersky.ru (https://www.drweb.ru”).

Економічні санкції, запроваджені указом президента 15 травня, поширюються також на популярну компанію-постачальника ERP-систем ТОВ “1С”, її дочірні підприємства в Україні та низку інших IT-компаній.
Ідеться зокрема про блокування активів, обмеження торговельних операцій, обмеження або припинення надання телекомунікаційних послуг і використання телекомунікаційних мереж загального користування”.

Санкції також торкнуться інших постачальників ERP-систем: ЗАТ “Галактика Центр”, ТОВ “Корпорація “Парус”.

Крім того, до списку потрапили компанії-розробники програмного забезпечення “ABBYY”, ТОВ “Абі Україна ЛТД”.

Також в указі – 3-річні санкції щодо низки російських ЗМІ, зокрема “ТВ Центр”, РБК, ВГТРК, НТВ, канал “Звєзда”, ТНТ, “КТ Москва”, “Россия сегодня”, РЕН ТВ.
Серед санкцій: блокування активів – тимчасове обмеження права особи користуватися та розпоряджатися належним їй майном; упинення виконання економічних та фінансових зобов’язань; обмеження або припинення надання телекомунікаційних послуг і використання телекомунікаційних мереж загального користування.

Загалом цим указом Порошенко ввів у дію рішення РНБО про санкції проти 1228 фізичних і 468 юридичних осіб, переважно російських.

Читайте також:
Спрут «Яндекс». Москва не шкодує коштів,
щоб заманити українців у свою інтернет-пастку

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна