ТКГ у Мінську: підсумки верифікації для обміну і сексуальне насилля

 

На засіданні Тристоронньої контактної групи з питань Донбасу в Мінську 15 травня основним питанням порядку денного були підсумки верифікації осіб з боку сепаратистів, які вчинили злочини, але яких можна помилувати в рамках законодавства заради звільнення українських заручників. Про це заявила прес-секретар представника України в ТКГ Леоніда Кучми Дарка Оліфер.

“Кілька сотень людей (із числа ув’язнених в Україні сепаратистів – “Н”) не бажають переміщатися на територію ОРДЛО”, – констатувала речниця у соцмережі.

“Українська сторона наполягла на участі уповноваженого Верховної Ради з прав людини Валерії Лутковської і в засіданні гуманітарної підгрупи, і в засіданні Тристоронньої контактної групи. Всі сторони підкреслили: виконана величезна робота, в якій брали участь представники ОБСЄ, СБУ, офісу українського омбудсмена і кілька матерів тих, хто знаходиться в українських пенітенціарних установах. Опитування відбулося відповідно до міжнародних стандартів, були досконально дотримані як конфіденційність, так і норми міжнародного гуманітарного права”, – заявила Оліфер.

За її словами, верифікація відбулася з 28 квітня по 12 травня, за цей час група проїхала понад 14 тисяч кілометрів, були в 20 регіонах України, відвідали 37 пенітенціарних закладів.

“Українська сторона наголосила: процес верифікації осіб, права яких процесуально обмежені, завершений. Також ми наполягаємо на негайному узгодженні списків і конкретизацію дати звільнення людей (яких утримують сепаратисти – “Н”). Представники ОРДЛО висловили сумнів у бажанні/небажанні окремих громадян переміщатися на непідконтрольну Україні частину Донбасу. Як жест доброї волі пані Лутковська перевірить цю інформацію і дасть свій висновок. Остаточні результати будуть оброблені ОБСЄ”, – повідомила Оліфер.

За її словами, в рамках роботи економічної підгрупи в Мінську були розглянуті питання, що стосуються забезпечення життєдіяльності Донбасу.

Українська сторона також висловила глибоку стурбованість у зв’язку з фактом сексуальних домагань з боку бойовика “ДНР” щодо співробітниці Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ.

“Ми обурені фактом сексуальних домагань з боку озброєних людей, яких зазнала жінка-співробітник СММ ОБСЄ. Інцидент повинен бути розслідуваний, а винні – суворо покарані”, – написала Оліфер у “Фейсбуці”.

“Безпека членів СММ ОБСЄ – невід’ємна складова виконання Мінських домовленостей, так само, як і встановлення повноцінного сталого режиму припинення вогню, виведення російських військових підрозділів з території України, контроль над кордоном”, – додала вона.

Тристороння контактна група з врегулювання ситуації на Донбасі проведе наступне засідання 24 травня в Мінську, повідомила Дарина Оліфер “Українським новинам” .

Читайте також:
У верифікації ув’язнених сепаратистів не беруть участі представники “ДНР/ЛНР”, – Геращенко

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна