Під час візиту в Ізраїль Гройсман порушив питання визнання Голодомору геноцидом

 

Визнання Ізраїлем Голодомору 1932-1933 років актом геноциду українського народу має надзвичайно важливе значення для українського суспільства та двосторонніх відносин загалом. На цьому прем’єр-міністр України Володимир Гройсман наголосив 15 травня під час зустрічі з президентом Ізраїлю Реувеном Рівліном під час свого візиту до Держави Ізраїли, передає Урядовий портал.

У програмі офіційного візиту – також переговори з прем’єр-міністром Ізраїлю Беньяміном Нетаньяху, спікером Кнесету Йоелем Едельштейном, зустріч із міністром сільського господарства Урі Аріелем та ін.

Напередодні Гройсман обіцяв, що окремою темою розмови з керівництвом Ізраїлю буде питання визнання Голодомору геноцидом українського народу, і це вже раніше обговорювалося із президентом Ізраїлю під час його перебування в Україні у вересні 2016 року та під час зустрічі зі спікером Кнесету.

Читайте також:
Президент Ізраїлю звинуватив ОУН в Голокості. В ОУН відповіли

На початку переговорів 15 травня Володимир Гройсман звернув увагу президента Ізраїлю на трагедію, яка спіткала український народ у минулому сторіччі – трагедію Голодомору. Він закликав ізраїльську сторону до поглибленого вивчення цього питання, що зробить можливим визнання цієї трагедії актом геноциду українського народу.

“Я думаю, що нам потрібно більш поглиблено вивчити цю проблему, щоб ми могли говорити про визнання цієї трагедії відносно українського народу. Якщо подивимося у глибину проблеми, то побачимо, що голод, який був штучно створений тим режимом, не вибирав національність. У сучасному світі маємо виявити усі трагедії, дати їм оцінку, зробити висновки для майбутніх поколінь”, – наголосив прем’єр-міністр.

Він підкреслив, що трагедії Голодомору та Голокосту – споріднені, тому що політичні злочинні режими не були обмежені у можливості вбивати невинних людей.

“Життя людини її права є найвищою цінністю, тому і сьогодні ми боремося за те, щоб на континенті був мир. Сьогодні сучасний світ стикається з викликами, у яких має бути об’єднаним, щоби обстоювати демократичні цінності. Маємо будувати майбутнє мирно, і наш виклик полягає у тому, що ми не повинні накопичувати кризи, які виникають у різних куточках світу”, – цинує Гройсмана прес-служба.

У ході візиту урядовці в присутності прем’єр-міністрів Володимира Гройсмана та Беньяміна Нетаньягу підписали двосторонні документи про поглиблення співпраці у сферах медицини, митної служби та запобігання надзвичайним ситуаціям.

Як відомо, цей візит глави Кабміну України до Ізраїлю мав відбутися в грудні 2016 року, однак був перенесений через демарш ізраїльтян після голосування України на Радбезі ООН за резолюцію про незаконність ізраїльських поселень у Палестині.

Читайте також:
Посол України в ООН пояснив, чому голосував проти ізраїльської окупації

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна