Переселенці мають проблеми із зайнятістю, але їхні заробітки зростають. ДОСЛІДЖЕННЯ

 

Однією з ключових проблем, що постають перед внутрішньо переміщеними особами в Україні, є зайнятість ВПО. При цьому поступово зростають доходи ВПО, зокрема трудові. Як передає “Новинарня“, це випливає з результатів опитування переселенців із Донбасу й Криму, які оприлюднила Міжнародна організація з міграції.

Дослідження здійснено в рамках запровадження в Україні Національної моніторингової системи (НМС), що діє на основі підходів Матриці відстеження переміщень.

“Лише 41,5% ВПО, порівняно з 60,1% до переміщення, вдалося знайти роботу у новому місці. Зниження рівня зайнятості після переміщення становить близько 20%”, – ідеться в повідомленні.

При цьому 27,6% опитаних ВПО є безробітними, а 30,9% – заявляють, що не мають потреби у роботі, оскільки отримують пенсію по інвалідності чи за віком, або перебувають у відпустці для догляду за дитиною, констатують у НМС.

Якщо на старих місцях ця категорія осіб порівняно найбільше працювала у сфері послуг (21%), промисловості (18%) і торгівлі (17%), то після переїзду ВПО значно більше зайняті у сфері послуг (29%) і торгівлі (18%).
При цьому на нову роботу в промисловості влаштувалися тільки 7%.

Ситуація зайнятості після переміщення корелює з відстанню від лінії розмежування. Частка зайнятих ВПО зростає із 16% у східних областях до 45% у західних областях України.

Можливим розв’язанням, яке назвали респонденти, є безпосереднє надання роботи (47%). Таку підтримку воліють отримувати 47% жінок та 46% чоловіків.

Перепідготовка та відкриття власного бізнесу як вирішення проблеми прийнятні для 15% жінок ВПО і лише 1% чоловіків.

Загальний рівень статків більшості переселенців, згідно з дослідженням, залишається низьким – лише 45% ВПО можуть купувати власним коштом лише харчові продукти.

“Проте спостерігається позитивна тенденція: частка найбільш уразливих домогосподарств, змушених обмежити видатки навіть на харчування, зменшилася з 38% у березні-червні 2016 року та 29% у вересні 2016 року – до 23% у цьому раунді [дослідження]”, – зазначено в даних Національної моніторингової системи, які має у своєму розпорядженні “Новинарня“.

Середній дохід однієї внутрішньо переміщеної особи на місяць становить трохи менше 2 тис. грн.

Це є зростанням на 40% протягом одного року, а саме – рівень доходів збільшився з 1 420 грн. у березні-червні 2016 року до 1 768 грн. у вересні 2016 року – і до 1 991 грн. у березні 2017 року.

Проте щомісячний рівень доходу залишається низьким у порівнянні з фактичним рівнем прожиткового мінімуму в Україні, розрахованим Міністерством соціальної політики (2 862 грн. станом на грудень 2016 року).

Найважливішим джерелом доходу є державна допомога ВПО та заробітна плата (59% і 56% відповідно).

Спостерігається позитивна тенденція збільшення частки заробітної плати в якості основного джерела доходу – 56% у березні 2017 року проти 46% у вересні 2016-го.

Опитування виявило тенденцію, що частка ВПО, які називають заробітну плату основним джерелом доходу, збільшується у міру віддалення від лінії розмежування.

Читайте також:
Більшість українців позитивно ставиться до переселенців з Донбасу. ІНФОГРАФІКА

Як зазначили респонденти, найбільш проблемні питання для ВПО пов’язані також із житлом (70%), зокрема: житловими умовами (27%), оплатою орендованого житла (23%) та оплатою послуг ЖКГ (20%).

Більшість ВПО платять за житло, орендуючи його.

66% проживають в орендованому житлі, зокрема в орендованих квартирах (43%), орендованих будинках (16%), орендованих кімнатах у квартирах (7%).

Значна частина ВПО (22%) живе у родичів або приймаючих сімей. Лише 1% ВПО проживають у власному житлі

Для більшості ВПО (84%) їхнє нинішнє місце проживання є першим місцем, до якого вони переїхали.

Щодо загальної перспективи, то лише 1% із переселенців повідомили про наміри повернутися до колишнього місця проживання в найближчому майбутньому.

39% ВПО відзначають, що планують повернутися на старі місця після завершення конфлікту. 17% відзначають, що, “можливо, повернуться в майбутньому”.

І понад чверть – 26% опитаних – висловили намір не повертатися на Донбас чи в Крим.

Опитування ВПО проведено зусиллями МОМ в 24 областях України та м. Київ серед 1025 осіб методом особистого інтерв’ю в березні 2017 року; серед 3132 осіб – по телефону в лютому-березні; у фокус-групах та серед ключових інформантів у НГО.

Згідно з опитуванням, 52,5% домогосподарств ВПО – це сім’ї з дітьми, більшість сімей (66%) має одну дитину.
Майже 10% ВПО заявляють, що в їхньому домогосподарстві є особи з інвалідністю

Читайте також:
Третина переселенців не збираються повертатися на Донбас. СОЦІОЛОГІЯ

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна