ХДС Меркель залишається на коні. Вибори в землі Північний Рейн-Вестфалія – генеральна репетиція до Бундестагу

 

На місцевих виборах у німецькій землі Північний Рейн-Вестфалія у неділю, 14 травня, соціал-демократи зазнали значної поразки. Це вже третя поспіль за останні два місяці – після Саару і Шлезвіг-Гольштейну – невдача СДПН у федеральних землях, голосування в яких є пробою сил перед виборами в Бундестаг ФРН 24 вересня.

Як передає “Новинарня“, досі СДПН у коаліції із “Зеленими” були правлячою партією у ландтазі Північного-Рейну Вестафалії, маючи 128 місць (99+29) зі 199.

За підсумками виборів 14 травня місцева СДПН на чолі з Ганнелоре Крафт здобула 69 мандатів (31,2% – це майже на 8% і 29 депутатів менше, ніж на виборах-2012).

Переможцем стала партія Християнсько-демократичний союз Арміна Лашета (72 місця – 33,0%, +4 місця).

У коаліцію з ХДС вочевидь увійде ліберальна Вільна демократична партія – третє місце з 28 мандатами (12,6%, +6 місць).

Четверте місце посіла праворадикальна, орієнтована на Росію “Альтернатива для Німеччини” – 7,4% (16 мандатів, уперше в ландтазі), п’яте – “Зелені” – лише 6,4% (14 мандатів, -15), шосте – “Ліві” – 4,9% (без мандатів, -1), сьоме – “Пірати” – 1,0% (без мандатів – порівняно з 17 мандатами на минулих виборах).

“Поразка в Північному Рейні-Вестфалії для соціал-демократів та їхнього кандидата в канцлери Мартіна Шульца особливо дошкульна. По-перше, він сам звідси родом, по-друге, ця федеральна земля завжди була твердинею, головним плацдармом СДПН, а по-третє, вибори саме тут називають “малими загальними” або їхньою генеральною репетицією”, – пише “Німецька хвиля”.

Північний Рейн-Вестфалія – найбільша серед 16 федеральних земель за кількістю жителів і, відповідно, виборців. Можливість проголосувати 14 травня мали понад 13 мільйонів людей – майже чверть усіх німецьких виборців.

“Тож їхній вотум на земельних виборах вважається особливо репрезентативним показником електоральних настроїв у всій Німеччині”, – зазначають експерти.

Як зазначає політолог Карл-Рудольф Корте, вибори тут важливі не лише з кількісної точки зору, але і з якісної, оскільки в минулому розстановка політичних сил тут ставала моделлю й для центрального уряду.
У Дюссельдорфі його очолисть глава місцевої ХДС Армін Лашет – отже, слід готуватися до збереження лідерки ХДС ФРН Ангели Меркель на чолі федерального уряду.

Читайте також:
Меркель вирішила балотуватися на канцлера вчетверте,
щоб повторити рекорд Коля

І Мартін Шульц, і інші лідери СДПН пояснюють свою поразку на виборах передусім місцевими причинами, локальними проблемами: шкільна освіта, затори на дорогах, квартирні крадіжки, рівень безробіття вище середнього.

Однак соціологи, які опитують тих, хто голосував на виборчих дільницях, малюють дещо іншу картину. Говорячи про мотиви свого вибору, респонденти серед трьох головних називали майбутні загальні вибори, від яких залежить ім’я майбутнього канцлера, і неспокійне становище в світі. У цих двох сферах перевага явно на боці Ангели Меркель, зазначає DW.

За опитуванням інституту Infratest dimap, результати якого були опубліковані минулого тижня, 64% німців вважають становище в світі загрозливим для Німеччини, і 69% згодні з твердженням, що Меркель забезпечує добробут та спокій країни в такі неспокійні часи.

На користь тези про перевагу загальнонаціональних тем над локальними свідчить і той факт, що вражаючого успіху на виборах в Північному Рейні-Вестфалії домоглися ліберали з Вільної демократичної партії. Це попри те, що лідер ВДП Крістіан Лінднер чесно попереджав своїх виборців, що після виборів восени збирається переїхати з Дюссельдорфа до Берліна, де він сподівається очолити ліберальну фракцію в Бундестазі.

Після визначення Мартіна Шульца – екс-президента Європарламенту – новим кандидатом у канцлери ФРН від соціал-демократів – і його, і партійний рейтинг СДПН за короткий час підскочили вгору і фактично зрівнялися з ХДС.

Однак чим ближче до виборів, тим більше християнські демократи і Меркель ідуть у новий відрив.

За даними соціологів, якби главу німецького уряду обирали б не в Бундестзі, а напряму, то Меркель підтримали б 49% опитаних, Шульца – 36%.

Загальнонімецький рейтинг Християнсько-демократичного союзу за останній місяць зріс на 3% і досягнув 37%, тоді як за СДПН готові голосувати тільки 27% (-4%).

Підстава, на думку експертів, – сталий економічний розвиток. Понад 80% німців позитивно оцінюють як свій власний матеріальний стан, так і економічну ситуацію в країні. При цьому 72% бачать у цьому заслугу Меркель та її уряду.

Як відомо, наразі в уряді Німеччини працює “велика” коаліція ХДС і СДПН.

“Однак, враховуючи роль політичного провісника, яку в останні десятиліття відігравала у Німеччині федеральна земля Північний Рейн-Вестфалія, приклад консервативно-ліберальної коаліції (ХДС + ВДП) тут може виявитись заразним й для загальної виборчої кампанії у вересні”, – пише “Німецька хвиля”.

В історії Німеччини вже були випадки, коли правляча партія закликала своїх виборців віддавати другі голоси (не за конкретних кандидатів, а за партійні списки) за ВДП з тим, щоб отримати цю партію як коаліційного партнера.

Нагадаємо, на земельних виборах у 2016 році ХДС зазнала кількох прикрих поразок, натомість успіх святкували СДПН, “Ліві” й крайні праві.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна