Порошенко підтвердив свої укази про припинення громадянства. “Таке робили й інші президенти”

 

Президент Петро Порошенко заявив, що готовий і далі позбавляти українського громадянства високопосадовців згідно з нормами законодавства. Про це він сказав під час прес-конференції в неділю, 14 травня.

Порошенко підтвердив, що підписав укази про припинення громадянства багатьох осіб.

“Я дійсно підписав укази, і це робилося й іншими президентами, щодо припинення українського громадянства з різних обставин. У тому числі і в зв’язку з невиходом з іноземного громадянства, коли воно було надано. І це (укази) вимірюється сотнями, не тисячами, але сотнями”, – сказав Порошенко.

За його словами, “жодних інших питань в комісії з питань громадянства на цей час не існує”.

“Я буду діяти в межах компетенції і Конституції і свого конституційного права припинення українського громадянства, у першу чергу міністрів, депутатів і високопосадовців”, – додав Порошенко.

“Для мене є неприйнятним, що в українському парламенті є особи з подвійним чи потрійним громадянством”, – сказав Порошенко.

Щодо позбавлення громадянства нардепа Андрія Артеменка, він нагадав, що це питання ініціювала Генеральна прокуратура.

“Бо на допиті в ГПУ пан Артеменко засвідчив, що він має інше громадянство, яке він добровільно прийняв. Генеральна прокуратура зробила клопотання в міграційну службу. Міграційна служба, перевіривши цю інформацію, внесла пропозицію в комісію з питань громадянства, де представлені всі відомства. І комісія одноголосно проголосувала внести президенту на підпис проект указу про припинення громадянства”, – сказав Порошенко.

“Щодо пана Боровика, він також добровільно вийшов з українського громадянства. Мені здається, у 2011 році, коли набував громадянство Німеччини. Потім один з міністрів уряду вніс пропозицію за багатообіцяючі перспективи пана Боровика повернути йому українське громадянство. Оскільки процедура була витримана – указ був підписаний. Також був підпис, що пан Боровик бере на себе зобов’язання протягом двох років скласти будь-яке інше громадянство. Він про це зобов’язання забув і його не склав”, – поясни президент.

“Ще є одна особливість. Будучи депутатом обласної ради, він не вступив до українського громадянства і не отримав український паспорт, і тому було прийнято абсолютно законне рішення”, – додав Порошенко.

Також, говорячи по темі подвійного громадянства, він сказав: “Я ніколи не мав і не збираюся мати жодних інших громадянств, ні я, ні члени моєї родини. А якщо будь-які зміни відбудуться, то я про це вчасно повідомлю”.

Петро Порошенко розповів, що укази про позбавлення громадянства не публікуються на сайті президента згідно із вимогами законодавства, пише “Українська правда”.

Читайте також:
Ляшко: Президент припинив українське громадянство нардепа Артеменка, це прецедент

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна