США готуються глибше зануритись у питання Донбасу, – ЗМІ

 

У Держдепартаменті США, можливо, створять окрему політичну групу для переговорів з Російською Федерацією з питань врегулювання конфлікту в Україні, а наразі розглядають п’ять кандидатур на посаду свого координатора цього напрямку. Як передає “Новинарня“, про це пише “Дзеркало тижня” з посиланням на свої джерела.
Видання має дані, що Вашингтон готовий до глибшого занурення в “питання Донбасу”.

“Американці нині працюють над відновленням двосторонніх каналів і шукають прийнятну заміну зі свого боку в тандемі Нуланд—Сурков. За нашою інформацією, на столі в Тіллерсона тепер лежать прізвища п’яти кандидатур, і, як стверджують джерела, можливо, навіть буде створено спеціальну групу для роботи з Росією, куди ввійдуть не тільки “політичні” представники, а й пентагонівські”, – пише журналістка Тетяна Силіна.

За даними “ДТ”, посланці адміністрації Трампа, не афішуючи своїх робочих зустрічей, “уже з зими наводять мости з [помічником президента Путіна Владиславом] Сурковим, який “веде” Донбас”.

При цьому під час зустрічей глави МЗС Павла Клімкіна у Вашингтоні американська сторона запевнила: “за спиною України жодних угод не буде, Сирія і Україна — це два різні “кошики”, і поступок у питанні України заради російської допомоги в урегулюванні сирійської проблеми Києву побоюватися не слід”, пише “ДТ”.

“Ба більше, як стверджують наші джерела на Банковій, американці дали зрозуміти, що готові до більшого залучення в урегулювання конфлікту на Сході України. Правда, поки що без озвучування конкретних пропозицій щодо форматів і механізмів”, – зазначає Силіна.

“Українська сторона давно вже давала зрозуміти, що не в захваті від паралельного “нормандському” двостороннього американсько-російського треку, уособленням якого й був тандем Нуланд—Сурков. Але тут не тільки в американцях річ. Питання посилення їхньої участі порушується давно, але досі, наскільки відомо, цьому затято противилася європейська частина “нормандського” формату. Можливо, якісь рухи будуть після саміту НАТО, що відбудеться незабаром (25 травня в Брюсселі). Експерти стверджують, що багато чого залежатиме від зустрічі на його полях Трампа з Меркель. І якщо американцям скажуть, що бажають їх бачити в тому чи іншому форматі, нові формати можуть, нарешті, стати реальністю”, – пише “ДТ”.

Як відомо, міністр Клімкін, крім президента Дональда Трампа і Майкла Пенса, зустрівся ще у Вашингтоні також із заступником помічника президента з питань Європи і Росії Фіоною Гілл, радником віце-президента з нацбезпеки Андреа Томсон, політичним директором Держдепу Браяном Хуком.

Читайте також:
Американці визначать спеціального посланника для переговорів
із Сурковим про Україну, – ЗМІ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна