Після “безсмертних полків” питання держфінансування ветеранських ГО набуло особливої актуальності, – Тимчук

 

Дмитро Тимчук
військовий журналіст, керівник Центру військово-політичних досліджень, ординатор групи “Інформаційний спротив”, народний депутат України від “Народного фронту”

Ще раз щодо підтримки ветеранських організацій (FB)

У контексті подій 9 травня на кшталт «клонів» московських «безсмертних полків» в Україні, думається, питання державної підтримки заходів ветеранських організацій набуло ще більшої актуальності.

Якраз отримав відповіді на свої депутатські звернення та запити від міністра соцполітики та керівництва Державної служби у справах ветеранів та учасників АТО. Зокрема, мене цікавило питання критеріїв, за якими здійснюється відбір для фінансування цих організацій.

Що зрозуміло з відповідей:

– у минулому році підтримка ветеранських організації зросла у 2 рази: з 9,807 млн. грн. у 2015 році до 19,807 млн. грн. у 2016-му.

У масштабах держбюджету кошти не вражають, але й не мізерні – за них можна зробити купу і позитивних для держави та суспільства, і, м’яко кажучи, не дуже гарних справ;

– як таких критеріїв відбору ветеранських організацій для державного фінансування в Україні не існує. Тобто теоретично будь-яка організація (за участю ветеранів «чого-небудь») може обізвати себе ветеранською і вимагати підтримки з держбюджету. А за ці «ветеранські» кошти проводити будь-які заходи, які, наприклад, до військово-патріотичного виховання чи взагалі якоїсь «військово-суспільної» теми не мають жодного стосунку. Або мають, але грають не на зміцнення національної безпеки та оборони України, а проти них (що ми і бачили 9 травня).

При цьому неможливо висувати будь-які звинувачення до керівництва державних структур, які відповідають за фінансування цих організацій – вони діють у рамках закону.

Проблема в самому законодавстві, в якому не прописані ті самі критерії відбору організацій та чітко не обумовлена спрямованість заходів і проектів, які можуть фінансуватися за рахунок держбюджету.

То ж цю «ветеранську» помилку слід виправляти, і негайно. В іншому випадку Україну так і будуть кошмарити московські «безсмертні полки» – причому за рахунок самих українців.

Читайте більше на цю тему в розслідуваннях “Новинарні“:
“Дарма боролися”. Міністр Рева ухвалив рішення про бюджетне фінансування псевдоветеранських “ГОшок”

“Будьте ви прокляті”. Як волонтери й АТОвці відсувають псевдоветеранів
від бюджетного корита

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна