Хроніка подій 9 травня. ФОТО

19:40. Київ. Поліція підбила підсумки дня

9 травня в Україні під час масових заходів з нагоди Дня перемоги до відділків поліції було “запрошено” близько 80 осіб. Від 4 осіб у Дніпрі надійшли повідомлення про тілесні ушкодження, 8 поліцейських отримали травми.

Як повідомив “Українській правді” речник Нацполіції Ярослав Тракало, загалом на території країни відбулося 1,7 тисячі масових заходів, участь в яких взяли майже 600 тисяч громадян.
Публічну безпеку під час масових заходів забезпечували 30 тисяч правоохоронців та 1700 військовослужбовців.

Наймасовіші заходи відбулися у Дніпропетровській, Харківській областях та в Києві.

“У Києві затримано одну особу, вирішується питання про відкриття кримінального провадження за ст. 345 – погроза або насильство щодо працівника поліції. На 19 осіб складено адмінпротоколи за ст. 173 (дрібне хуліганство), з 11 – проведено профілактичну бесіду, у райвідділках вони не перебувають”, – повідомив Тракало.

В Одесі складено один адмінпротокол про хуліганство, внесено до ЄРДР дані по чотирьох кримінальних провадженнях за ст.436.1 (виготовлення, поширення комуністичної символіки та пропаганда тоталітарних режимів).

Також в Одесі відкрито одне кримінальне провадження у Хаджибейському районі; в області – ще три (у Роздільнянському – 2 та Біляєвському районах).

Окрім того, затримані є в Полтаві й Чернігові (по дві особи), Хмельницькому та Херсоні (по одній).

18:35. Київ

Під час масових акцій в Україні в День перемоги постраждали загалом 15 осіб. Про це під час вечірньому брифінгу сказав директор департаменту комунікації МВС Артем Шевченко.

Він зазначив, що в результаті зіткнень у Києві, Харкові, Дніпрі, Запоріжжі та інших містах у відділення поліції були доставлені понад 50 осіб.

“Загалом, за підсумками сьогоднішнього дня в даний час, це не остаточні цифри, так як за деякими ще тривають процесуальні дії, після яких буде остаточна цифра, були запрошені і доставлені у відділи поліції більше півсотні громадян. Найбільше в Києві – близько 30, в Дніпрі, Одесі були зіткнення. В ході цих зіткнень були травмовані 8 правоохоронців. Також у нас були травмовані учасники акції, їх кількість становить до 15 осіб”, – сказав Шевченко.

18:30. Київ. Російських дипломатів не пустили до Меморіалу Слави

У Києві російських дипломатів не пропустили до пам’ятника Невідомому солдату, в результаті чого вони не змогли покласти квіти.

Прес-аташе посольства РФ Олег Грішин розповів одному з російських пропагандистських видань,  що причиною стала формальність.

“Дипломати дійсно спочатку планували покласти квіти до пам’ятника, але через проведення охоронних заходів дипломатів посольства не допустили. У цьому зв’язку ми поклали вінки до пам’ятника воїнам-визволителям Києва”, – заявив Гришин.

16:50. Одеса. Озброєний мотоцикліст-“реконструктор” хотів заїхати між натовп

В Одесі по обіді 9 травня озброєний чоловік у формі часів Другої Світової війни намагався проїхати на мопеді Алеєю слави, повідомляє прес-служба поліції.

“Чоловік у військовій формі часів Другої Світової війни намагався проїхати на мопеді Алеєю слави, де тимчасово діють режимні обмеження. Поліцейські зупинили його і доставили до поліції для встановлення особи та для перевірки”, – йдеться у повідомленні ГУ НП.

В ході поверхневого огляду поліцейські виявили та вилучили в чоловіка ніж і пістолет.

В Одесі озброєний чоловік намагався проїхати на мопеді по Алеї слави, 9.05.2017р.

Також правоохоронцям вдалося попередити ще одне правопорушення. “Група осіб намагалася скоїти напад на громадян, які слухали музику через звукопідсилювальну апаратуру. Правоохоронці попередили сутичку”.

15:10. Київ. “ОУНівці” Коханівського пікетують Печерський відділок поліції

У Києві учасники “Добровольчого руху ОУН” пікетують Печерський відділок поліції.

Як повідомляє канал “112 Україна“, за інформацією “ОУНівців”, саме в цьому відділку тримають 15 затриманих під час масових заходів 9 травня.

“Ми спостерігали, як “швидка” забрала одного із затриманих з позивним “Лютий”, його ім’я Сергій Слюсаренко. У нього, вочевидь, була травма голови, але за яких обставин він зазнав такої травми, він не коментував… Кажуть, що у кількох інших затриманих також є травми голови. Щохвилини активістів більшає, більшає і працівників правоохоронних органів”, – розповіла кореспондентка.

Загалом, за її словами, наразі ситуація біля відділку поліції спокійна, сутичок не було.

14:35. Травмовані вісім поліцейських 

За оперативною інформацією, під час охорони порядку на масових заходах 9 травня зазнали тілесних ушкоджень восьмеро працівників поліції: по одному в Києві та Запоріжжі, ще шестеро – у Дніпрі, йдеться у повідомленні прес-служби Національної поліції.

Зазначається, що вуличні акції тривають. У них, за попередніми оцінками, вже взяли участь близько 50 тисяч громадян.

Загалом громадський порядок по країні забезпечують близько 30 тисяч правоохоронців, зокрема 10 тисяч – у Києві.

Як повідомлялося, впродовж дня до поліції за різноманітні правопорушення було доправлено близько півсотні громадян. Як уточнили правоохоронці, переважно – через використання забороненої символіки.

Також є затримані громадяни за вчинення хуліганських дій та злісну непокору законним вимогам працівників правоохоронних органів. Зокрема, одного громадянина поліцейські затримали у м. Дніпро, 12 – в Одесі, по двоє – у Хмельницькому і Чернігові.

14:20. Одеса. Кількість затриманих зросла

“До відділків поліції м. Одеса вже доставлено 15 громадян за вчинення різних правопорушень, серед яких використання забороненої символіки, поширення забороненої поліграфічної продукції, дрібне хуліганство тощо. За всіма фактами проводяться перевірки”, – сказано в повідомленні обласного ГУ НП.

Масові акції в Одесі, 9 травня 2017

Водночас радник керівника Головного управління Нацполіції в Одеській області Руслан Форостяк повідомив “Радіо Свобода”, що затриманих 20 осіб.

На вулицях міста та Одеської області несуть службу понад 3 тисячі правоохоронців.

14:10. Дніпро. Масові затримання

У місті Дніпро внаслідок сутичок 9 травня затримано 15 людей, постраждали 8 учасників акцій і 6 поліцейських. Про це повідомляє прес-служба ГУ Нацполіції в Дніпропетровській області.

Тут сутички сталися не через комуністичну, а через іншу політичну символіку, зокрема “Опозиційного блоку”.

“Під час проходження колони між представниками Соціалістичної партії й активістами сталося зіткнення. Причиною стало використання політичної символіки – прапорів. Активісти вимагали прибрати прапори з колони. Крім цього, під час проходження колони “Опозиційного блоку” виник ще один конфлікт”, – сказано в повідомленні ГУ НП.

Чотирьом людям медичну допомогу було надано на місці, ще четверо людей звернулися до лікарні. Двоє поліцейських звернулися до лікарні через пошкодження, отримані внаслідок розпилення сльозогінного газу.

До відділення поліції доставлено 15 осіб, яких перевіряють на причетність до сутичок під час масових заходів.

Повідомляється також, що в пунктах попереднього огляду, дислокованих у місці проведення заходів біля Монументу слави, поліцейські вилучили 4 пістолети (3 травматичних та 1 газовий), 4 ножі, газовий балончик, шило, цвях, пилочку для нігтів та інші предмети.

Юнака, який намагався пронести газовий балончик “Терен-4”, доставили до відділення поліції для з’ясування обставин.

За фактом подій відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 296 Кримінального кодексу України (хуліганство).

13:05. Київ. У столиці затримано 25 осіб, по Україні – 45. Заходи безпеки посилені, бо “Євробачення”

Через сутички біля офісу “Добровольчого руху ОУН” поліція затримала 24 особи.

Про це повідомив на вуличному брифінгу начальник Головного управління Нацполіції в місті Києві Андрій Крищенко.

Також він зазначив, що ще один чоловік був затриманий до початку заходів 9 травня.

Крищенко розповів про значну кількість вилученої в учасників акції 9 травня незаконної (радянської) символіки. 82-річну жінку відпустили з огляду на її вік.

Заступник міністра внутрішніх справ Сергій Яровий, відповідаючи на запитання журналістів, заявив, що цього року заходи безпеки 9 травня значно посилені порівняно з попередніми роками, тому що столиця приймає “Євробачення”. Охорону посилено на всіх локаціях конкурсу, зокрема біля МВЦ на Лівому березі.

За його словами, по Україні на даний час затримано близько 45 осіб. Травмовані двоє поліцейських – по одному в Києві і Запоріжжі.

12:50. Київ. Командування Сухопутних військ ЗСУ поклало квіти Ватутіну

У Києві генерали та офіцери командування Сухопутних військ Збройних сил України взяли участь у ритуалі покладання квітів до могили Героя Радянського Союзу, генерала армії Миколи Ватутіна. Про це повідомила прес-служба Міністерства оборони України.

Квіти було покладено в рамках заходів з нагоди Дня пам’яті та примирення, а також 72-ї річниці перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

Микола Ватутін похований у парку біля Верховної Ради України. Він один з чотирьох командувачів радянських фронтів, загиблих у роки Другої світової війни. Член Ревізійної Комісії КП(б) України в 1940-1944 роках.
Помер через невдале лікування після обстрілу із засідки українських повстанців біля с. Милятин Острозького району Рівненської області, де Ватутін зазнав поранення в стегно.

12:45. Одеса. Чотирьох “радянських” затримали

В Одесі 9 травня затримали за використання або поширення забороненої символіки чотирьох осіб.

Як повідомляє прес-служба ГУ Нацполіції області, один із затриманих – пенсіонер 1938 р.н., одягнений у футболку з написом “СССР”. Доставили в поліцію і чоловіка 1987 р. н., який розповсюджував на Алеї Слави заборонену поліграфічну продукцію. За обома фактами проводяться перевірки.

Також до Приморського відділу поліції доставили двох чоловіків, які використовували заборонену символіку.

Одеська поліція повідомляє, що вже близько десяти громадян намагалися пронести на Алею слави заборонені предмети. Всі заборонені речі вилучені.

12:40. Сімферополь. Парад окупантів

В окупованому РФ Сімферополі пройшов військовий парад на честь 72-ї річниці перемоги у Другій світовій війні.

Як повідомляє “Кримінформ”, у параді взяли участь близько тисячі військовослужбовців Сімферопольського гарнізону, інших частин Чорноморського флоту РФ, кадетів, бійців так званої “Юнармії” і проросійських козаків.

По центральній вулиці кримської столиці проїхали 38 одиниць військової техніки, включаючи ЗРК С-300, системи залпового вогню “Град”, БТР-80, автомобілі “Тайфун” і “Рись”.

Керував парадом командир 126-ї окремої бригади берегової оборони окупаційних військ РФ полковник Василь Попов, приймав парад – командир 22-го армійського корпусу ЧФ генерал-майор Андрій Колотовкин. На центральній трибуні перебували промосковські керівники окупованої території – так званий “голова Криму” Сергій Аксьонов і голова “Держради” Володимир Константинов.

Військові паради в Криму пройшли також у Севастополі й Керчі.

12:35. Миколаїв. Сутички з “Безсмертним полком”

У Миколаєві акція “Безсмертний полк” 9 травня супроводжується бійками і словесними перепалками, повідомляють “НикВести“.

На акцію прийшли як прихильники “Полку”, так і противники. Між сторонами періодично відбувався обмін скандуваннями: на гасло “Слава Україні!” учасники акції відповідали словами “Спасибо деду за победу!”

Праві активісти при цьому несли портрети вояків УПА, зокрема Романа Шухевича-Чупринки.

“Приблизно о 10:20 сталася перша сутичка. Хтось із учасників акції почав кричати “фашисти”, за що отримав від проукраїнських активістів. Поліція тут же відвела активних учасників сварки в бік. На місце прибули бійці Нацгвардії”, – йдеться в повідомленні.

Після того, як почався марш, правоохоронці затримали ще кілька людей за те, що у них була радянська символіка.

“Близько 11:20 в районі Каштанового скверу сталася бійка. Перехожий агресивно висловився на адресу проукраїнських активістів, які миттєво відреагували на образу. У результаті чоловіка з місця забрала поліція”, – інформують “НикВести”.

Пізніше, за інформацією видання, на підході до пам’ятника ольшанцам поліція вихопила з натовпу одного з учасників “Безсмертного полку”, який агресивно поводився і провокував бійку. Порушника спокою посадили в автозак.

12:30. Львів. Усе спокійно

Відзначення 9 травня у Львові пройшло спокійно, без сутичок. Для забезпечення правопорядку та уникнення провокацій поліції зголосилися допомагати ультраправі організації, зокрема “Правий сектор”.

Попри те, що Львівська міська організація ветеранів України оголосила про три заходи вшанування пам’яті полеглих – біля Монументу слави на вул. Стрийській, на солдатському кладовищі на вул. Мечникова та на Пагорбі слави на вул. Пасічній, представники організації на першу локацію не прийшли, повідомляє “Захід.нет”.

Біля Монументу слави лише поодинокі люди поклали квіти. Найчисельнішими учасниками були поліція та журналісти.

На Марсовому полі священики відслужили панахиду. У ній взяли участь близько 100 людей – представники ветеранських організацій, кілька ветеранів та їхні родичі. Біля Пагорбу слави на молебні буди присутні близько 220 осіб.

За словами заступника начальника голови Нацполіції Львівщини Андрій Тарана, одна жінка на Марсовому полі намагалася пройти з георгіївською стрічкою, однак після розмови з правоохоронцями для уникнення конфлікту вона зняла цей символ.

Наприкінці урочистостей на Пагорбі слави проукраїнська активістка демонстративно спалила георгіївську стрічку, яку вона знайшла біля Вічного вогню.

Загалом для забезпечення правопорядку в День перемоги у Львові залучили 700 правоохоронців.

12:05. Херсон. Поліція дала дорогу “червоним”
Проукраїнські активісти в хустках на обличчях зробили спробу прорватися в колону з червоними прапорами і георгіївськими стрічками, яка рухалася по вулиці Перекопській. Однак їх зупинили поліцейськіСБУ. Правоохоронці взяли один одного під руки і оточили колону, повідомляє “Типовий Херсон”.

Учасники святкової процесії і продовжили рух.

11:55. Київ. “Полк” прийшов, противників заблокували

Фото: ФБ Роман Сініцин

До площі Слави прийшло кілька сотень учасників акції “Безсмертний полк” із портретами родичів-ветеранів ВВВ. Серед них – як люди старшого віку, так і спортивного вигляду молодики.

Активісти проросійської організації “Український вибір” принесли підписаний від свого імені кошик квітів “Переможцям у Великій вітчизняній війні…”, аби покласти його до Монументу Слави.

Щоб уникнути сутичок, поліція заблокувала проукраїнських активістів у підземному переході.

11:45. Луганськ. Парад і “полк”

Військовий парад, присвячений 72-й річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні, відбувся в центрі Луганська. Участь в параді взяли близько 1200 бойовиків та “кадети”, задіяно близько 100 одиниць техніки і озброєння, зокрема танки, бойові машини піхоти, бронетранспортери, пускові установки реактивної системи залпового вогню “Град”, самохідні й буксирувані артилерійські установки, зенітні ракетні комплекси “Стріла-10”.

Командував парадом командир так званого “загону народної міліції ЛНР” (армія сепаратистського угруповання) Ян Лещенко, приймав парад ватажок “ЛНР” Ігор Плотницький.

Після закінчення параду з Театральної площі пройшли так званий “Марш миру” і колона з портретами “Безсмертного полку”. Крім загиблих учасників Другої світової війни, її учасники пронесли фотографії убитих в АТО бойовиків ОРДЛО.

11:30. Донецьк. Моторола і Гіві в “Безсмертному полку

У Донецьку сепаратисти “ДНР” на честь Дня перемоги 9 травня провели військовий парад. За повідомленнями місцевої преси, було задіяно понад 50 одиниць військової техніки. Колону артилерійських гармат, зенітних установок, бойових машин та іншого озброєння очолив танк Т-34 часів ВВВ.

Як відомо, ОБСЄ заздалегідь назвала цю акцію порушенням Мінських угод, адже в параді бере участь невідведена військова техніка й озброєння. Доведено, що вона прибула в ОРДЛО з Росії.

Також у Донецьку за російським зразком відбулася акція “Безсмертний полк”.
Колону очолив ватажок бойовиків “ДНР” Олександр Захарченко. Учасники ходи несли зокрема портрети знищених терористів Михайла Товстих (позивний “Гіві”) та Арсена Павлова (“Моторола”), Олександра Немогая.

За оцінкою кореспондента сепаратистського ресурсу ДАН, “в ході беруть участь понад 30 тисяч осіб, колона розтягнулася майже на кілометр. Вона пройде до меморіалу «Твоїм визволителям, Донбас» в парку ім. Ленінського Комсомолу, де згодом відбудеться масштабний мітинг з нагоди Дня Перемоги”.

Читайте також:
Військові ЗСУ в радянській формі виїхали в автопробіг по Донеччині
з нагоди Дня перемоги

11:10. Київ. Порошенко: “Безсмертний полк” – приклад спекуляції Кремля

“Україна більше не святкуватиме перемогу над нацизмом за московським сценарієм і задовольняти імперські потреби Москви” – про це сказав президент України під час виступу перед урочистим прийняттям присяги новобранців президентського полку і 101-ї бригади охорони Генштабу ЗСУ на території Національного музею історії України в Другій світовій війні.

“Ми, українці, є повноправними учасниками перемоги над нацизмом. І свято це є і буде… Але ми більше не будемо відзначати його за московським сценарієм. Звичайно, війна мала планетарний характер. Звичайно, народи колишнього Радянського союзу воювали разом, але при всьому цьому війна мала окремий український вимір, який для нас є головним. Його не можна описати тільки двома фарбами, чорною та білою. Але інших у радянській та російській панелі наче й немає. Ми категорично відкидаємо спроби Москви використати перемогу над нацизмом для задоволення її реваншистських, імперських та експансіоністських потреб. Друга світова війна завершилася 72 роки тому, а Кремль все ще поривається командувати Україною, як ніби чотирма українськими фронтами 40-х років”, – сказав Порошенко.

Загалом, у своєму виступі 9 травня президент фактично повторив більшість теж, сказаних тут же напередодні.

Читайте також:
Наші діди в 1945 році і в страшних снах не уявляли,
що після Берліна Москва кине війська на Україну, – Порошенко

Акція “Безсмертний полк” – приклад витонченої спекуляції на почуттях людей, заявив Порошенко.

“Сьогодні в Москві під час акції “Безсмертний полк” вони (бойовики ОРДЛО) пообіцяли нести портрети російських бойовиків, яких вони послали на Донбас вбивати українців. Які з мечем до нас прийшли, а тому від меча і загинули. Це і є справжній символ так званої “дружби” у великих і лукавих лапках. І акція “Безсмертний полк” – приклад витонченої політичної спекуляції на почуттях людей”, – наголосив президент.

“Хотілося б, щоб це почули і ті українці, які повірили в щирість її організаторів, тому що її у Москві вигадали насправді не для того, щоб вшанувати пам’ять захисників, а для того, щоб російської експансії в сусідніх країнах допомагали не тільки живі”, – додав він.

10:40. Київ. За георгіївські стрічки затримані двоє

Голова ГУ Нацполіції в Києві Андрій Крищенко повідомив, що в столиці затримано вже двох осіб, які намагалися розгорнути плакат із зображенням георгіївських стрічок. Про це він сказав у коментарі каналу “112 Україна”, додавши, що зі старшими людьми з цього приводу провели роз’яснювальну роботу.

10:30. Київ. Націоналістів Коханівського заблокували в офісі, летять фаєри

У Києві вранці 9 травня на вулиці Мазепи, 6 (неподалік від станції метро “Арсенальна”) біля штабу “Добровольчого руху ОУН” зібралося багато поліції. У бік правоохоронців з вікна полетіли фаєри.

Голова “ДР ОУН” Микола Коханівський у коментарі InfoResist повідомив, що силовики нікуди не випускають активістів і вимог не озвучують.

“Наш Штаб заблокований якимось “беркутом”, Нацгвардією. А ми стоїмо біля Арсенальної виглядаємо “ватників”. Їх тут повно, але стрічки не чіпляють, тому ми їх не чіпаємо”, — сказав Коханівський.

Він додав, що поліція просто заблокувала будівлю, щоб не виходили на вулицю.

Представник ОУН Коханівського Тетяна Кавепещенко на своїй сторінці у Facebook опублікувала фото і відео з місця події.

“Дві години з вулиці було видно, як “Беркут” намагається виламати двері штабу ОУН, але вони в нас міцні. Тепер довбодятли ламають двері медичного центру, з заднього двору, щоб дістатися нашої озвучки, бо за пару хвилин рушає “вата”, а в нас повстанські пісні”, – написала вона.


Надійшло повідомлення лікарів про те, що працівник поліції отримав тілесні ушкодження, коли активісти “ДР ОУН” кинули димову шашку.

Також з офісу ОУН почали кидати кульки з фарбою та димові шашки, а по колоні учасників акції “Ніхто не забутий, ніщо не забуте” – картоплю і палиці.

10:15. Харків. Сутички з “Безсмертним полком”

У Харкові під час покладання квітів до Меморіалу Слави сталася сутичка між учасниками акції «Безсмертний полк» і патріотично налаштованими активістами.

Як передає УНІАН, близько 5 тисяч бажаючих взяти участь в покладанні квітів зібралися біля входу до Меморіалу Слави на 9:00. Близько 8:45 до Меморіалу прийшли близько 50 учасників акції «Безсмертний полк». Вони витягли портрети учасників Другої світової війни, на яких був зроблений напис «Бессмертный полк»; на деяких портретах були зображені георгіївські стрічки. Патріотично налаштовані активісти попросили прибрати портрети з георгіївськими стрічками, щоб уникнути провокацій, але учасники акції «Безсмертний полк» не послухали їх, внаслідок чого сталася сутичка, яку змогли розборонити тільки працівники поліції.

Правоохоронці після цього попросили учасників акції «Безсмертний полк» не йти в загальній колоні, щоби не провокувати конфлікти. Незважаючи на це, вони вишукалися в колону та вирушили на покладання квітів. Ідучи в колоні, учасники акції «Безсмертний полк» скандували «Фашизм не пройдет», «Спасибо деду за Победу», «Победа будет за нами».

Покладання квітів відбулося без сутичок.

10:00. Запоріжжя. Зіткнення з “колорадами”

У Запоріжжі під будівлею мерії сталися зіткнення між представниками акції “Полк перемоги”, що за оформленням дублює російську акцію “Безсмертний полк”, і проукраїнськими активістами, серед яких чимало ветеранів АТО.

Як передає УНІАН, прихильники “Безсмертного полку” вийшли на свій мітинг з радянською символікою і георгіївськими стрічками. Проукраїнські активісти спробували протистояти ході, у деяких із її учасників відібрали прапори. Дійшло до невеликих фізичних зіткнень.

У Головному управлінні Нацполіції в Запорізькій області повідомили, що в регіоні громадський порядок на різних заходах охороняє більше тисячі поліцейських і нацгвардійців.

Читайте також:
9 травня очікуються провокації.
Новий “Безсмертний полк” у Києві координує політбіженець Кот

 9:55. Київ. Безпрецедентні заходи безпеки

У Києві поблизу площі Слави правоохоронці вживають безпрецедентних заходів безпеки. На виході зі станції метро “Арсенальна”, у підземному переході, вздовж дороги аж до самої Площі Слави чергують багато представників Національної гвардії й поліції. Встановлено огорожі та рамки металошукачів. У людей, які хочуть пройти, оглядають речі. Рух транспорту обмежено. Правоохоронці в різній уніформі стоять щільно вздовж дороги та в усіх арках будівель. Присутній також кінний патруль.

фото: “Українська правда”

На 10:00 біля Меморіалу Вічної Слави за участю президента відбудеться церемонія вшанування пам’яті загиблих з нагоди 72-ї річниці Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. А на 10:30 Петро Порошенко прийде на складання військової присяги молодим поповненням окремого полку президента України та 101-ї окремої бригади охорони Генерального штабу ЗСУ в Національний музей історії України у Другій світовій війні.

Рух транспорту в цій частині Києва обмежено з 7:00 до 15:00.

Загалом в Україні у масових заходах 9 травня планували задіяти близько 12,5 тисяч співробітників Національної поліції України та Національної гвардії.

Вперше в Україні правоохоронці для охорони громадського порядку використовують три спеціально укомплектовані найсучаснішим обладнанням автомобілі та гелікоптер. Ці автомобілі використовуватимуться для фіксації та передачі інформації у режимі онлайн до ситуаційних центрів Нацполіції.

Раніше голова Нацполіції Сергій Князєв попереджав, що поліція буде жорстко реагувати на будь-які провокації під час проведення масових заходів в Україні.

Як відомо, раніше організатори акції “Безсмертний полк” з Росії повідомляли, що вони залучать до своєї маніфестації близько 500 тренованих молодих людей. Українські націоналісти й учасники АТО висловлювали готовність дати відсіч прорадянському маршу.

Читайте також:
Правоохоронці не потерплять антиукраїнську символіку 9 травня, – Аваков

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна