“Перша хвилина миру”: Порошенко виступив за активізацію нормандського формату

 

Україна виступає за активізацію роботи “нормандського формату” (Україна, Росія, Франція, Німеччина) щодо врегулювання конфлікту на Донбасі. Про це заявив президент Петро Порошенко під час виступу на акції “Перша хвилина миру”, присвяченій закінченню Другої світової війни у Європі, в Києві ввечері 8 травня.

“Ми виступаємо за активізацію “нормандського формату”. Буквально кілька годин тому я говорив про це з канцлером Німеччини Ангелою Меркель, під чиїм керівництвом демократична європейська Німеччина надає потужну дипломатичну підтримку Україні в нашій боротьбі з російським агресором. Хочу привітати народ Франції, народи країн-членів Євросоюзу і народ України з перемогою проєвропейських сил. Щиро поздоровляю Еммануеля Макрона з підтримкою виборців та переконливим мандатом на зміцнення європейських принципів і цінностей“, – сказав Порошенко у виступі в Музеї історії України в Другій світовій війні.

“Я впевнений, не може бути безпечного майбутнього для Європи без спокою на кордоні Росії з Україною, без ефективних заходів глобального  впливу на Москву з метою переконати її, що мир – це найкращий вихід для всіх”, – заявив глава держави.

Президент заявив, що, “створивши одну з найбільш потужних і ефективних армій в Європі та вправно обороняючись, ми (Україна) тим не менш  залишаємося послідовними прихильниками мирного врегулювання з Росією. Однак добра воля Києва постійно наштовхується на відсутність будь-яких кроків назустріч з боку російського агресора, який продовжує окупацію та повзучу анексію українського Донбасу послідовним прихильником мирного врегулювання з Росією”.

“Ще жодного разу режим припинення вогню не був дотриманий російською гібридною армією”, – визнав Порошенко.

За його словами, військові паради в Донецьку і Луганську 9 травня стануть доказом російської військової присутності.

“Прогрес у виконанні політичної складової “Мінська” є абсолютно неможливим без забезпечення ключових умов безпеки. Йдеться про стале відведення вогню, відведення техніки та артилерії, виведення російських військ, зброї та техніки і повний доступ спостерігачів ОБСЄ до всієї неконтрольованої території, а також звільнення заручників”, – сказав Петро Порошенко.

Читайте також:
Порошенко оголошує конкурс на проект Меморіалу українських героїв.
Місце – в екс-музеї ВВВ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна