Наші діди в 1945 році і в страшних снах не уявляли, що після Берліна Москва кине війська на Україну, – Порошенко

 

За 25 років Російська Федерація так і не змогла стати миролюбною, як і в радянські часи, Москв вдається до військової агресії. На цьому наголосив президент України Петро Порошенко під час відкриття фотовиставки “Четверте покоління” у Національному музеї історії України в Другій світовій війні, яке транслював телеканал “112 Україна“.

“На жаль, у Європі знову війна. За 25 років сучасна Росія не змогла і не встигла стати миролюбною. Згадаємо молдовське Придністров’я, грузинську Абхазію, Осетію, український Крим і Донбас, Сирію. Уявіть, це все за 25 років існування Російської Федерації! А перед цим був Афганістан у 1979 році, була Чехословаччина і Прага у 1968 році, були Будапешт і Угорщина у 1956 році. І сьогодні зі знятими погонами, із замальованими фарбами бортовими номерами танків та БТРів російські військові таємно перетинають кордон України, щоб без імен, без документів, без мундира випалювати і заливати українську землю кров’ю”, – зазначив президент.

Порошенко наголосив, що наразі бути українським військовим почесно, а бути російським військовим – значить “виконувати накази держави, яка не цінує життя своїх воїнів, без жодного докору сумління зрікається своїх загиблих та поранених солдат”.

“Коли наші діди і прадіди в 44-му і в 45-му наступали на Берлін, вони й не здогадувалися і в найстрашніших снах не уявляли, що через 70 років своє військо в Україну надішле Москва і холоднокровно вбиватиме їхніх онуків і правнуків”, – заявив глава держави.

Порошенко підкреслив, що на портретах виставки “Четверте покоління” – обличчя українських воїнів, сучасних захисників України, мужніх людей і патріотів.

“Цю виставку слід сприймати як символ нерозривного зв’язку різних поколінь захисників України. Вітчизну сьогодні захищають нащадки воїнів Червоної армії, УПА. Вони шанують своїх дідів і прадідів. А ті, будучи в небесних чертогах, напевно, пишаються сучасним поколінням захисників Вітчизни”, – зазначив президент під час свого виступу.

Петро Порошенко привітав українських захисників з Днем пам’яті та примирення.

“Я висловлюю нашу глибоку повагу і шану всім борцям проти нацизму. Низький уклін вам за ваш подвиг, за вашу перемогу, дорогі наші ветерани!” – сказав президент на фотовиставці.

Нагадаємо, в Україні 8 травня офіційно відзначають День пам’яті і примирення. Україна приєдналася до загальноєвропейської традиції у 2015 році.

Читайте також:
У Дніпрі ОДА влаштувала фотосесію ветеранів АТО і Другої світової

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна