Макрон офіційно стане президентом Франції 14 травня. Путін уже привітав

 

Лідер руху “Вперед!” Еммануель Макрон здобув 66,10% голосів під час другого туру виборів президента Франції. Його суперниця, кандидатка від ультраправих Марін Ле Пен, набрала 33,90%.

Про це повідомляє МВС Франції після підрахунку 100% бюлетенів, пише “Європейська правда“.

Загалом за Макрона проголосували 20 753 798 виборців, а за Ле Пен – 10 644 118.

Ще 25,44% (понад 12 млн. осіб) французів, наділених правом голосу, утрималися від голосування.

Також повідомляється, що 2,96% (трохи більше 1 млн.) бюлетенів були визнані недійсними і 8,51% (3 млн.) бюлетенів виявилися порожніми. Це рекордний показник для французьких виборів.

Офіційно результати президентських виборів оголосять лише в середу, 10 травня.

А вже наступної неділі, 14 травня, відбудеться інавгурація нового президента.

Сьогодні, 8 травня, Еммануель Макрон разом із чинним главою держави Франсуа Олландом узяв участь у церемонії на честь закінчення Другої Світової війни, що відбулася в Парижі.

Чинний і майбутній президенти разом поклали квіти до Могили невідомого солдата під Тріумфальною аркою:

Фото: AFP

Тим часом на адресу обраного президента Франції надходять привітання від світових лідерів, найперше – в соцмережах.

“Французи обрали європейське майбутнє. Разом ми будемо більш сильною і справедливою Європою”, – написав президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер.

Президент Європейської ради Дональд Туск привітав французький народ “із вибором свободи, рівності й братерства замість тиранії фейкових новин”.

Голова Європарламенту Антоніо Таяні запросив Макрона виступити з промовою на найближчій пленарній сесії ЄП.

“Розраховую, що Франція залишиться в серці Європи, щоб разом змінити наш союз і наблизити його до громадян”, – зазначив Таяні у “Твіттері”.

“Вітаю Еммануеля Макрона з великою перемогою в якості наступного президента Франції. Я з нетерпінням чекаю співпраці з ним!”, – написав президент США Дональд Трамп.

Канцлер Німеччини Ангела Меркель зателефонувала Макронові й привітала його ще ввечері 7 травня.

“Вітаємо Еммануеля Макрона. Ваша перемога – це перемога сильною і єдиною Європи і франко-німецької дружби”, – написав у Twitter речник голови уряду Штеффен Зайберт.

За інформацією ВВС, прем’єр-міністр Великої Британії Тереза Мей також привітала Макрона в телефонній розмові.

Вона також обговорила з Макроном ситуацію навколо “брекзиту”, заявивши, що “Британія хоче міцних партнерських відносин з безпечним і процвітаючим Євросоюзом після нашого виходу”.

А президент Росії Володимир Путін надіслав Макрону вітальну телеграму, повідомляє прес-служба Кремля.

Путін заявив про готовність “до конструктивної спільної роботи з актуальних питань двостороннього, регіонального і глобального порядку денного”, висловивши впевненість, що це “відповідає інтересам народів Росії і Франції”.

Як повідомляла “Новинарня“, президент України Петро Порошенко також привітав Еммануеля Макрона з перемогою і висловив надію, що Україна “здобула надійного союзника в Нормандському форматі“.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна