Жадан допоміг матері Кольченка провідати сина-політв’язня в тюрмі у Челябінську

 

Мати українського політв’язня Олександра Кольченка, якого утримують в ув’язненні в російському Челябінську, зустрілася з сином в колонії. Про це у “Фейсбуці” повідомила координатор проекту “РосУзник” Яна Гончарова.

За її словами, поїздка Лариси Кольченко на Урал стала можливою завдяки благодійному збору коштів за підтримки українського поета Сергія Жадана та його гурту “Жадан і Собаки”.

Зазначається, що кримчанин Кольченко адаптувався до місцевого клімату, але, як і раніше, у нього спостерігається дефіцит ваги.

“Посилене харчування, на якому він був кілька місяців (як він казав – це якась додаткова кількість грамів масла і молоко) йому не допомогло – все такий же худий, і дефіцит ваги в наявності”, – пише Гончарова.

Олександр вчиться на слюсаря, багато читає (зараз – “Ефект Люцифера”), приводить до ладу тюремну бібліотеку і вивчає англійську мову.

При цьому українцеві доводиться “вибивати” в оперативній частині листи, які йому надсилають. Вони проходять цензуру, і частина тексту може бути знищена.

“Консула [до Кольченка] так і не пускають, але зараз він писатиме чергову заяву на зустріч із ним”, – повідомила Гончарова.

“Тундра передавав усім-усім величезний привіт, каже, дуже сумує за всіма і хоче додому”, – розповіла правозахисниця.

За її словами, що мати політв’язня Лариса Кольченко подякувала причетним за допомогу в організації поїздки, особливо Сергієві Жадану.

Читайте також:
Правозахисники розповіли, як Кольченко в російській тюрмі вчиться на столяра

Кольченко зустрів день народження в російській в’язниці

Як повідомляла “Новинарня“, 25 серпня 2015 року російський суд засудив кримчан Олега Сенцова й Олександра Кольченка за сфабрикованими обвинуваченнями у скоєнні “терактів” в Криму – відповідно, до 20 та 10 років колонії – і залишив відбувати покарання в Росії.
У червні 2016 року Верховний суд Росії відмовився переглянути вирок.

Лише 2016 року року Росія визнала Сенцова та Кольченка громадянами України, що мало б тягнути за собою передачу Сенцова і Кольченка Києву для відбування покарання на Батьківщині.

У квітні 2016 року стало відомо, що Федеральна служба виконання покарань Росії представить мін’юсту РФ пропозиції щодо передачі чотирьох засуджених у Російській Федерації громадян України (серед яких Сенцов і Кольченко) для подальшого відбування покарання на батьківщині. Але зрештою Москва відмовилася від передачі в’язнів.

Навесні 2017 року Олександра Кольченка відновили як студента в Таврійському національному університеті ім. Вернадського, який з окупованого РФ Сімферополя переїхав до Києва.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.