Справу екс-посадовців НБУ часів Януковича передали до суду

 

Генеральна прокуратура завершила досудове розслідування щодо колишніх заступника голови Нацбанку Олексія Ткаченка та директора департаменту Романа Яковлєва. Обвинувальний акт у цьому провадженні скеровано до суду, повідомив 5 травня в соцмережі генпрокурор Юрій Луценко.

“Генеральною прокуратурою України завершено досудове розслідування за підозрою колишніх заступника голови Національного банку Олексія Ткаченка та директора департаменту Національного банку Романа Яковлєва в участі у створеній колишнім президентом України Віктором Януковичем та Сергієм Курченком злочинній організації”, – написав він.

Ткаченко та Яковлєв обвинувачуються у забезпеченні прийняття Нацбанком у 2013 році незаконного рішення про видачу підконтрольному злочинній організації банку стабілізаційного кредиту, який у подальшому використано на користь співучасників злочину шляхом виведення коштів за кордон та обернення їх на готівку. У результаті вчинення злочину державі заподіяно збитки на суму 787 млн. грн.

Луценко повідомив, що на все встановлене майно обвинувачених накладено арешт: обвинувальний акт у кримінальному провадженні скеровано до суду.

Як повідомляла “Новинарня“, після затримання 13 липня 2016 року суд задовольнив клопотання Головної військової прокуратури та 14 липня обрав Ткаченку і Яковлєву запобіжний захід у вигляді тримання під вартою із заставою 20 і 10 млн. грн. відповідно.
Вони були затримані за вчинення злочинів, передбачених ч. 1 ст. 255 (участь у злочинній організації та злочинах, вчинюваних такою організацією), ч. 4 ст. 28, ч. 5 ст. 191 (заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовим становищем в особливо великих розмірах) Кримінального кодексу України. Як заявляв головний військовий прокурор Анатолій Матіос, чиновники діяли у складі злочинної організації з бізнесменом Сергієм Курченком, тодішнім керівником НБУ Ігорем Соркіним і екс-головою правління ПАТ “Реал Банк” Володимиром Агафоновим.

Згодом Апеляційний суд Києва знизив суму застави для Ткаченка з 20 до 3 млн. гривень, для Яковлєва – із 10 до 1,5 млн. Вони вийшли з-під варти у серпні.

Екс-посадовцям НБУ загрожує покарання у вигляді від 8 до 15 років позбавлення волі.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна