У національному парку “Меотида” військові зруйнували найкрасивішу скелю. ВІДЕО

 

Під час військових навчань, що несанкціоновано були проведені на території національного природного парку “Меотида” на підконтрольній території Донеччини, військові зруйнували гранатометами мальовничу скелю.
Про це повідомляє “Новинарня” з посиланням на МБО “Екологія-Право-Людина”.

Порушення виявили екологи “ЕПЛ”, досліджуючи територію національного парку. Скеля знаходиться неподалік села Захарівка Мангушського району, на березі річки Берда, по якій проходить межа Донецької і Запорізької областей.

Скеля, з усією природною рослинністю, серед якої багато видів занесені до Червоної книги України, практично повністю зруйнована.

“Одна з наймальовничіших і найвищих скель каньйону Берди була обрана одним з підрозділів ЗСУ як мішень для стрільби з гранатометів різних типів, крупнокаліберних кулеметів, стрілецької зброї та протитанкових ракет. Залишки таких боєприпасів були виявлені екологами по всій скелі та навколо неї. Розірваними та нерозірваними боєприпасами всіяна вся скеля та територія навколо. Поряд зі скелею виявлено чималу кількість воронок. Нерозірвані ракети валяються тут просто неба вже кілька місяців”, – інформують екологи “ЕПЛ”.

МБО “Екологія-Право-Людина” звернулася до Державної екологічної інспекції України з проханням нарахувати збитки, нанесені зазначеним порушенням.

Крім того, “ЕПЛ” направила звернення до Генеральної прокуратури України з проханням порушити відповідну кримінальну справу за статтею 252 Кримінального кодексу України (“умисне знищення або пошкодження територій, взятих під охорону держави, та об’єктів природно-заповідного фонду”, –
карається штрафом від 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до трьох років).

Читайте також:
Донбас може стати зоною екологічного лиха.
На відновлення потрібно щонайменше $30 мільйонів

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна