Суд про держзраду Януковича перенесли на 18 травня. Його включать по відео

 

Оболонський райсуд Києва на першому засіданні у справі про державну зраду екс-президента-втікача Віктора Януковича в четвер, 4 травня, частково задовольнив клопотання захисту про участь підсудного у підготовчому засіданні суду в режимі відеоконференції.

“Враховуючи статтю 6 Конвенції про права людини і основоположні свободи, а також враховуючи практику Євросуду у подібних справах, суд вважає за необіхдне надати захисту додаткові можливості для участі обвинуваченого Януковича у підготовчому судовому засіданні в режимі відеоконференції”, – повідомив головуючий суддя Владислав Дев’ятко на засіданні в ефірі “Еспресо.TV”.

При цьому суд оголосив перерву у підготовчому засіданні до 18 травня.

На початку засідання в четвер адвокат Віталій Сердюк заявив, що Віктору Януковичу досі не повідомлено про виклик до суду.
“Захист просить зробити виклик так, як це передбачено законодавством. Поки він не є повідомлений про цей суд”, – зазначив адвокат.

У свою чергу прокурори зазначили, що, згідно зі змінами до Кримінального процесуального кодексу, суд має право викликати обвинуваченого через газету “Урядовий кур’єр” та інші ЗМІ у разі, якщо звинувачений переховується, і це було зроблено.

Також Оболонський райсуд за клопотанням адвокатів вирішив звернутися до державного підприємства “Інформаційні судові системи” з проханням перевірити, чи хтось втручався в автоматизований розподіл суддів у справі Януковича.

“Ми не можемо впливати ні на прокуратуру, ні на поліцію. Тому ми можемо лише звернутися до державного підприємства “Інформаційні судові системи”, – зазначив суддя Дев’ятко.

Захист екс-президента скаржився, що засідання не можна продовжувати через нібито втручання Генпрокуратури в систему автоматизованого розподілу суддів. Також захист стверджував, що прокуратура тисне на суд, заявивши, що вирок у справі Януковича має бути винесений до 24 серпня.

Як відомо, Януковича підозрюють у скоєнні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 111 (державна зрада), ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 110 (пособництво в умисних діях, вчинених з метою зміни меж території та державного кордону України) та ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 437 (пособництво у веденні агресивної війни) Кримінального кодексу України.

Як повідомляла “Новинарня“, екс-президент Янукович, який переховується в Росії, вже брав участь у судовому процесі в Україні в режимі відеоконференції – як свідок у справі “беркутівців” щодо розстрілу Майдану.

Читайте також:
Інтерпол припинив розшук Януковича

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна