КС Молдови визнав неконституційним перебування в Придністров’ї “миротворців” з РФ

 

Конституційний суд Молдови у вівторок, 2 травня, визнав неконституційним перебування російських військ на території Придністровського регіону. Про це повідомляє “Німецька хвиля”.

Суд підкреслив, що Молдова є нейтральною країною, а принцип нейтралітету не суперечить її конституції і законодавству. Водночас судді відзначили, що “близько 11 відсотків території Молдови є окупованою, а російська армія не була виведена з Придністровського регіону”.

КС РМ  також дійшов висновку, що “принцип нейтралітету не перешкоджає участі Молдови в миротворчих операціях та військових навчаннях, спрямованих на підвищення боєздатності армії для того, щоб забезпечити безпеку країни”.

Два роки тому до КС звернулася Ліберальна партія Молдови, вимагаючи визнати неконституційним перебування так званих “російських миротворців” на території Придністров’я.

Російські війська 14-ї армії перебувають на території “ПМР” в статусі “миротворчих сил” з часу перемир’я у придністровському конфлікті, укладеного в липні 1992 року.

Читайте також:
Україна готова надати “зелений коридор” із села в невизнаному Придністров’ї для евакуації російських військ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна