Меморіальні акції в Одесі: мітинги, хибні мінування, але без зіткнень

 

Від 500 до 1 тисячі людей беруть участь у поминальній акції на Куликовому Полі в Одесі у вівторок, 2 травня.
Як передає “Інтерфакс-Україна“, ще кілька сотень людей сконцентрувалися в чергах перед металодетекторами, через які здійснюється пропуск на площу.

Акція по обіді в цілому проходить без ексцесів, незважаючи на те, що, крім прибічників проросійської течії, на площі перебуває декілька проукраїнських активістів, а ще кілька десятків представників правих рухів зібралися за оточенням правоохоронців поруч із Куликовим Полем.
Ідеологічні противники періодично провокують один одного речівками.

Як повідомляє “Громадське“, на заході присутні тисячі правоохоронців, вони не пропускають представників одеського Автомадану на площу.

Учасники поминальної акції вдруге зібралися на Куликовому Полі після хибного повідомлення про замінування Будинку профспілок, який розташований поруч, та евакуації учасників зібрання. Ексцес стався після полудня.

Група громадян відмовилася відійти, і поліція їх відтіснила, щоб звільнити прохід для кінологів та вибухотехніків.

Було затримано 57-річного чоловіка – мешканця міста Чорноморськ, який поводився агресивно стосовно правоохоронців.

Людей знову почали пускати на Куликове Поле невдовзі після 13:00.

Читайте також:
Перед одеським 2 травня силовики затримують російських “делегатів”

Нагадаємо, 2 травня 2014 року під час зіткнень між проросійськими і проукраїнськими активістами в Одесі загинули 48 людей і більше 200 постраждали. Першими жертвами протистояння були українські патріоти, яких розстрілювали сепаратисти в районі Грецької площі. Близько 40 осіб померли під час пожежі в Будинку профспілок на Куликовому Полі, де перебували прибічники російських ідей.
Під час відзначення роковин трагедії в 2016 році площа Куликове Поле була закрита для учасників політичних заходів.

У 2017 році майдан відкрили для поминальних заходів. Їх учасники випускали в небо білих голубів, чорні кульки з написами “Стоп фашизм” тощо.

Читайте також:
З початку року у “справі 2 травня” в Одесі зроблено більше,
ніж за весь 2016-й, – поліція

Цього ж дня в поліцію Одеси надходили повідомлення нібито про мінування територій двох університетів у місті. Однак при їх огляді будь-яких вибухонебезпечних речовин, пристроїв або предметів поліція не виявила.

Раніше у вівторок близько ста людей взяли участь у поминальній акції за першими загиблими в трагедії 2 травня 2014 року в Одесі – представниками проукраїнської сторони  Ігорем Івановим та Андрієм Бірюковим.

Як передає “Інтерфакс-Україна”, на розі вулиць Дерибасівської і Преображенської учасники акцій розмістили на огорожі фотографії загиблих, квіти і синьо-жовті прапори. Відбулася панахида за загиблими.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна