У Німеччині затримали швейцарського шпигуна

 

У Німеччині затримали 54-річного громадянина Швейцарії Даніеля М. Німецька влада вважає, що він з 2012 року здійснював на території ФРН «шпигунську діяльність на користь іноземної держави». Подробиці справи в неділю, 30 квітня, оприлюднила з посиланням на прокуратуру газета Die Welt, передає “Збруч”.

За інформацією видання, Даніель М. є співробітником швейцарської розвідки NDB (Nachrichtendienstes des Bundes). Він вже багато років працював у Німеччині, добуваючи інформацію про фінансовий та банківський сектор.

Швейцарця затримали у фінансовій столиці ФРН – місті Франкфурт-на-Майні.

Останнім його завданням було дослідити шлях придбання органами фінансового контролю ФРН за посередництва німецької розвідслужби BND (Bundesnachrichtendienst) компакт-диску з даними клієнтів швейцарських банків, в якому міститься інформація про рахунки громадян із ФРН.

Влада Німеччини мала намір використати цю базу даних для боротьби з тими німцями, котрі ухиляються від сплати податків, ховаючи свої гроші в закордонних банківських установах.

До завдань швейцарського шпигуна, судячи з усього, належало встановити конкретних агентів міністерства фінансів Німеччини і BND, котрі займалися придбанням цього диску.

Співробітники органів фінансового контролю Німеччини ще з 2006 року взяли за практику придбання інформації про своїх податкових “ухиляльників”. Для цього вони використовували як своїх агентів-нишпорок, так і зверталися по допомогу до вітчизняних спецслужб. Зокрема, німецьке міністерство фінансів витратило мільйони євро на бази даних німецьких клієнтів у швейцарських банках UBS, Credit Suisse, Julius Bär. При цьому їм вдалося повернути до державної скарбниці кілька мільярдів євро.

Дії німецьких податкових органів спровокували дипломатичний конфлікт між Німеччиною і Швейцарією. Федеральна швейцарська влада навіть видала ордер на арешт декількох співробітників німецьких податкових органів.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна