В окупованому Криму навчаються українською лише 0,2% школярів, – звіт омбудсмана

 

Україна передала до Міжнародного суду ООН звіт щодо фактів дискримінації українців у доступі до освіти українською мовою на території анексованого РФ Криму. Про це повідомляє прес-служба уповноваженої Верховної Ради з прав людини Валерії Лутковської.

“Факти, зібрані Кримською правозахисною групою про дискримінацію українців у доступі до освіти українською мовою, були передані до Міжнародного суду ООН як частина доказової бази “Україна проти Росії” про порушення Росією Міжнародної конвенції щодо ліквідації усіх форм расової дискримінації в АР Крим”, – сказано у повідомленні.

У моніторингу йдеться про те, що за інформацією підконтрольного Москві міністерства освіти Криму, з 2013 року на півострові в 36 разів зменшилася чисельність учнів, які навчаються українською мовою.

“У 2013 році в Автономній Республіці Крим 13589 осіб отримували освіту українською мовою, тоді як у 2016 році число таких учнів зменшилося до 371. Відповідно, чисельність класів з українською мовою навчання за два роки скоротилося у 31 раз”, – йдеться у звіті.

Вказується, що, згідно до листа “міністра освіти” Криму Наталі Гончарової, в 2016 році в Криму залишилося тільки 28 класів з українською мовою.

“В 2013 році 7 шкіл Криму здійснювали повний цикл навчання українською мовою, 15 шкіл — кримськотатарською мовою, окрім того, діяло кілька шкіл із навчанням обома мовами”, – нагадали у звіті.

За даними так званого МО Криму, із 188517 учнів Криму (не рахуючи Севастополь) у 2016 році освіту українською мовою отримувала 371 дитина, і це 0,2% від загальної чисельності учнів в Криму.

При цьому, згідно із даними міністерства статистики РФ 2014 року, українці складали 15,08% населення Криму, або 344515 осіб, і були другою за чисельністю національністю після росіян.
За результатами проведеного Росією перепису населення 18706 дітей шкільного віку ідентифікують себе як українці і 29140 — як кримські татари.

У звіті міститься висновок: “навіть зменшені показники перепису не спростовують того твердження, що однієї школи чи 28 класів на весь Крим катастрофічно недостатньо для задоволення потреби у навчанні рідною мовою 4 тисяч дітей, котрі є носіями української мови”.

“Як бачимо, внаслідок дій Росії в Криму дискримінація українців і кримських татар у сфері освіти та мови стала фактом повсякденності. Але не менш загрозливою з позиції дотримання демократичних принципів життєдіяльності людського співтовариства є цілеспрямована політика ліквідації основ української ідентичності та української культури на півострові”, – сказано у звіті.

Як відомо, 19 квітня Міжнародний суд ООН оприлюднив попередні тимчасові заходи, серед яких міститься одностайно схвалена суддями вимога до Російської Федерації забезпечити доступність освіти українською мовою в АР Крим.

Читайте також:
Освітній фронт Донбасу: показуємо важливість боротьби за голови

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна