Суд знову випустив з-під арешту підозрюваного у видачі автоматів “тітушкам” Антимайдану

 

Судове засідання, на якому розглядали продовження арешту Ростислава Заворотнього, обвинуваченого у видачі автоматів зі складів МВС “тітушкам” під час Революції Гідності, за чотири доби так і не змогло дійти до суті розгляду. Тим часом строк утримання обвинуваченого під вартою завершися, і в ніч з 27 на 28 квітня Заворотній вийшов із Лук’янівського СІЗО. 28 квітня Шевченківський райсуд також не ухвалив рішення по суті.
Про це в статті для “Текстів” написала журналістка Ольга Худецька, присутня на судових засіданнях.

Ідеться людину, якій відгрузили зі складів МВС 156 автоматів вкороченої версії Калашникова і 45 тисяч набоїв до них, а вона відвезла та передала цю зброю “тітушкам”, – так вважає слідство.

“Три дні поспіль суд розглядав лише відводи суддів, які один за одним оголошували захисники Заворотнього. Суддями у справі поперемінно намагались бути Циктіч, Мартинова і Хардіна, усім оголошують відводи адвокати”, – повідомила Худецька.

Судді Хардіній адвокати підсудного оголошували відводи вже два дні поспіль, 27 та 28 квітня, а інші судді Шевченківського суду поперемінно їх розглядали.

Станом на вечір 28 квітня суддя Трубніков не задовольнив черговий відвід судді Хардіній і повернув їй справу, але продовження арешту знову не розглядали.

Хардіна вирішила продовжити розгляд в інший день, але навіть не призначила дату.

Наступне засідання може відбутись не раніше середи, весь цей час Заворотній перебуватиме без запобіжного заходу.

“Обвинувальний акт у справі під грифом, тому про цю справу відомо не так багато, як про інші майданівські провадження… Підтвердити чи спростувати слова прокурорів або адвокатів складно, оскільки обвинувальний акт у суді зачитувався і буде зачитуватись лише в присутності сторін і осіб, що мають відповідний допуск”, – пише журналістка.

Автомат АКСУ. Таких 156 роздали “тітушкам”

Відомо, що обвинувачених четверо. На момент злочину троє із них працювали в Департаменті матеріального забезпечення МВС. Зі слів адвокатів, це працівники найнижчої ланки: комірник, зброяр-технік тощо. Четвертий обвинувачений – Заворотній, колишній працівник спецпідрозділу МВС “Сокіл”, але, за словами захисника Олександра Дульського, звільнився зі служби ще до Майдану.

Роздані АКСУ з набоями призначались для остаточної “зачистки” Майдану, але план не був виконаний до кінця: ймовірно тому, що між 20 лютого, коли було прийнято рішення про таку операцію, і 21 лютим, коли вона могла початись, відбулося багато подій, наслідком яких стало руйнування керівної вертикалі у МВС. У ситуації відбувся перелам, керівництво силових відомств розбіглось, і операція підвисла у повітрі, зазначає розслідувачка.

“Після Майдану деякі з виданих у ту ніч автоматів «виринали» в інших історіях. Їх то знаходили прикопаними у добровольців, які привозили їх з АТО, а то й у значно серйозніших справах. Наприклад, є інформація, що два автомати з числа виданих у ту ніч з міліцейських складів, знайшли при обшуці у справі вбивства журналіста Сергієнка на Черкащині у 2014-му”, – пише Худецька.

В обвинуваченні Заворотнього фігурують статті 262 та 263 ККУ (про викрадення\привласнення зброї і незаконне поводження з нею), а у його співсправників – на додачу до цих – ще й 365 (перевищення влади чи службових повноважень), оскільки вони були діючими міліціонерами.

Ростислав Заворотній заперечує обвинувачення. На досудовому слідстві він давав покази, але, каже адвокат, обмовив себе через обіцянку слідства про вихід з-під варти.

Заворотній виходить із СІЗО вже вдруге.
Як писала “Новинарня“, попереднього разу його звільняли з-під варти в березні 2016 року. Знову арештували – в середині квітня 2016-го.

Читайте також:
Судді мають відповісти за те, що єдиний затриманий у “справі про зброю
проти Майдану” вийшов з СІЗО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна