Окупований Крим – на 4-му місці у світі серед територій з найменшою свободою ЗМІ. Україна прогресує

 

Окупований Росією Крим посів одне з останніх місць у світі за показником свободи преси.
Такі дані наводить міжнародна організація Freedom House, яка 28 квітня оприлюднила свій рейтинг свободи преси 2017 року. У цьому списку Крим виділений як окрема територія.

Півострів віднесли до десятки “найгірших” із 66 країн і територій, відзначених як регіони, де немає вільної преси.

Рівень Криму вже третій рік поспіль оцінюють у 94 бали за 100-бальною системою, де 100 – найбільш негативна оцінка.

Менше свободи для ЗМІ – тільки в Північній Кореї й Туркменістані, які роздилили 198-ме місце, а також в Узбекистані (197).
Незаконно анексований Росією Крим ділить 195-те місце з Еритреєю.

Серед найбільш невільних держав і територій – також Куба та Екваторіальна Гвінея (ділять 193-тє місце) й Азербайджан, Іран та Сирія (ділять 190-те місце).

Росія та Білорусь розділили в рейтингу 174-ту позицію і також вважаються “невільними” для ЗМІ країнами. Їхній бал – 83.

Україна, яка цього разу стоїть у рейтингу окремо від Криму, потрапила до групи країн із “частково вільною пресою”. Як і торік, вона набрала 53 бали.

У 2015 році аналітики Freedom House оцінювали ступінь свободи преси в нашій державі 58 балами. Тобто за рік зафіксовано прогрес +5 балів.

Значення кольорів: зелений – вільна преса, жовтий – частково вільна преса, фіолетовий – невільна преса

Freedom House також відніс Україну до групи країн, які наступного року “можуть зазнати істотних змін щодо свободи преси в кращий або гірший бік“.

“Останні демократичні досягнення в цілому зміцнили свободу ЗМІ в Україні, але обмеження щодо російських видань та спроби підтримувати «патріотичне» висвітлення інформації ставлять під сумнів прихильність уряду цієї країни до незалежності засобів масової інформації”, – пояснюють в організації.

При цьому Freedom House визнає, що Україна зараз зіштовхнулася з підконтрольними Кремлю ЗМІ, які поширюють дезінформацію, підривають легітимність українських інститутів й посилюють кризу в країні. Тому Київ обмежив доступ до численних російським ЗМІ та заборонив в’їзд десяткам російських журналістів.

Однак організація “вважає поганим сигналом заборону в Україні російського незалежного телеканалу «Дождь»“.

“Проблеми конфлікту на сході України і незаконної окупації Криму навряд чи будуть вирішені швидко і легко. Тож українська влада перешкоджатиме вільним потокам інформації з метою захисту національної безпеки. А це може істотно зменшити свободу преси в країні в найближчі роки”, – вважають у Freedom House.

“Частково вільною” названа преса також у сусідніх з Україною Польщі й Угорщині.

“Серед країн, щодо яких зафіксовано найбільше зниження рейтингу, – Польща (-6), Туреччина, Бурунді, Угорщина, Болівія, Сербія та ДР Конго”, – йдеться у звіті.

Водночас найбільший прогрес зафіксовано в Білорусі (+8).

“Глобальна свобода преси знизилася до найнижчої позначки за останні 13 років у 2016 році на тлі безпрецедентних загроз для журналістів і засобів масової інформації в провідних демократичних країнах та нових кроків з боку авторитарних держав задля контролю над ЗМІ, зокрема за їх межами”, – констатують у Freedom House.

За даними організації, тільки 13% населення світу користуються вільною пресою.

Читайте також:

Ситуація з демократією в Україні поліпшується. Рейтинг Freedom House

 

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна