Версія про підрив арсеналу в Балаклії з безпілотника не підтвердилася, – ЗМІ

 

Відбувся слідчий експеримент у рамках розслідування вибухів на ракетно-артилерійських складах у Балаклії 23 березня. Перевірялася версія “Украероруху” про виявлення нібито повітряної цілі над арсеналом. Жодних літальних апаратів над Балаклією у той день військова система ППО не виявила, повідомив у соцмрежі журналіст, головний редактор видання “Цензор.нет” Юрій Бутусов з посиланням на свої джерела.

“Провели перевірку [26 квітня], чи можливо, що якийсь безпілотник дальньої дії бачить “Украерорух”, але не бачить радар ППО. Встановлено, що радар ППО повинен був бачити ціль. Таким чином, наразі версія про атаку безпілотника не підтверджується”, – йдеться в повідомленні.

За даними Бутусова, пріоритетна версія слідства наразі – диверсія на території бази, про що свідчить характер вибухів, зафіксований на камерах спостереження, і свідчення очевидців.

“Стався вибух в одному із захищених бункерів, де зберігалися боєприпаси. Бункер знищений ущент”, – написав військовий журналіст.

У ході розслідування з’ясувалися навіть несподівано цікаві, й можливо, позитивні факти, свідчить редактор “Цензора”. Виявлені цінні види боєприпасів, які, як вважали раніше, в Україні відсутні. Насправді їх не бачила примітивна система обліку, а цілий бункер ракет для одного з видів сучасного озброєння раптом “знайшовся”, зазначив Бутусов.

Читайте також:
Через пожежу в Балаклії Україна втратила снарядів на $1 млрд., – Пашинський

Як повідомляла “Новинарня“, в ніч на 23 березня на 65-му ракетно-артилерійському арсеналі в Балаклії (Харківська область) сталася пожежа, в результаті якої почали масово детонувати артилерійські боєприпаси, ракети тощо. Пожежу остаточно загасили через кілька днів. Було поранено три людини, одна особа загинула.

Глава МВС Арсен Аваков та головний військовий прокурор Анатолій Матіос вважають, що пожежу спричинила диверсія із застосуванням безпілотного літального апарата.

За словами міністра оборони Степана Полторака, пожежа в Балаклії знищила 70% наявних там боєприпасів, але ця втрата для ЗСУ некритична.

За даними Харківської ОДА, в Балаклії та прилеглих селах був пошкоджений 231 житловий будинок, з них 114 – приватних, 117 – багатоквартирних; пошкоджень зазнали 22 об’єкти інфраструктури та промисловості, 12 об’єктів соціальної сфери, у тому числі дві школи й два дитячі садки.

Читайте також:
Уряд виділив 100 млн. грн. для розмінування Балаклії

ДСНС остаточно розмінувала Балаклію

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна