СБУ вимагає від мера Одеси скасувати провокаційне рішення про перейменування декомунізованих вулиць

 

Управління Служби безпеки України в Одеській області звернулося до мера Одеси Геннадія Труханова з вимогою скасувати ухвалене 26 квітня Одеською міськрадою рішення про скасування перейменування низки вулиць і провулків обласного центру в рамках декомунізації.

Як повідомили УНІАН у прес-службі УСБУ в Одеській області, відповідного листа Труханову 27 квітня направив начальник управління Сергій Батраков.

В УСБУ назвали провокацією рішення міськради про повернення вулицям радянських назв.

“Сергій Батраков звернувся до мера Одеси з вимогою скасувати провокаційне рішення Одеської міськради про зміни назв вулиць та провулків”, – заявили в прес-службі.

Батраков зазначає, що рішення депутатів міськради може призвести до загострення соціально-політичної ситуації, антигромадських або антиконституційних виступів, які можуть бути використані для актів екстремізму або тероризму.

“Вимагаю невідкладного скасування зазначеного рішення у зв’язку з тим, що воно порушує закон України №2558 від 25.05.2015 р. («Про засудження комуністичного і нацистського тоталітарних режимів, заборону їхньої пропаганди та символіки»)”, – сказано в зверненні.

Як повідомляла “Новинарня“, прокуратура Одеської області почала кримінальне провадження у зв’язку з ухваленням міською радою рішення про скасування перейменування низки вулиць і провулків обласного центру в рамках декомунізації та  повернення їм радянських назв. У прокуратурі заявили, в ухваленому міськрадою рішенні відомство вбачає ознаки кримінального злочину, передбаченого ч. 2 ст. 436-1 Кримінального кодексу України (“…розповсюдження комуністичної та нацистської символіки, пропаганда комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів”).

Як відомо, провокаційне рішення без громадських слухань “протруханівська” більшість Одеської міськради ухвалила за кілька днів до роковин трагедії 2 травня, коли суспільно-політична ситуація в місті й без того загострюється.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна